Āboltiņa: Latvijas un Japānas veiksmīgais politiskais dialogs ir labs pamats tālākai sadarbībai ekonomikā

(16.07.2014.)
VideoGalerija

„Neskatoties uz ģeogrāfisko attālumu, Latvijas un Japānas sadarbībai ir sena vēsture, un veiksmīgais politiskais dialogs ir labs pamats tālākai sadarbībai ekonomikā, kā arī kopīgiem kultūras un izglītības projektiem,” to Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, Saeimas namā tiekoties ar Japānas parlamenta Augšpalātas prezidentu Masāki Jamadzaki (Masaaki Yamazaki), kurš Latvijā ieradies oficiālā vizītē.

Latvijas un Japānas veiksmīgo divpusējo sadarbību apliecina arī regulāra apmainīšanās augsta līmeņa vizītēm – vēsturisks  pagrieziens mūsu valstu attiecībās bija 2007.gadā, kad pirmo reizi Latviju vizītē apmeklēja Japānas imperators un imperatore. „Mēs augsti novērtējam, ka šī ir otrā reize, kad Latviju apmeklē Japānas parlamenta priekšsēdētājs, kā arī priecājāmies par Japānas-Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītāja neseno vizīti mūsu valstī,” kolēģim no Japānas sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt nostiprināt kontaktus ar Japānu.

Pārrunājot Latvijas un Japānas attiecības ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ceļu uz veiksmīgu sadarbību bruģē ne vien aktīvais politiskais dialogs, bet arī virkne Latvijas konkurētspējīgo priekšrocību.  „Pateicoties mūsu valsts izdevīgajam ģeogrāfiskajam novietojumam un sadarbības pieredzei Krieviju un NVS valstīm, Latvija var kalpot kā tilts starp Eiropas Savienības un Krievijas tirgiem, sniedzot unikālas biznesa paplašināšanas iespējas arī uzņēmējiem no Japānas. S.Āboltiņa arī raksturoja attīstīto Latvijas transporta infrastruktūru, īpaši akcentējot trīs neaizsalstošās ostas, visātrāk augošo lidostu reģionā un dzelzceļu, kas savienots ar Krieviju.

Tikšanās laikā pārrunājot drošības jautājumus, Saeimas priekšsēdētāja informēja M.Jamadzaki, ka Saeima jūlija sākumā sanāca uz ārkārtas sesiju un kā steidzamu pieņēma Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas paredz finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta. S.Āboltiņa arī uzsvēra, ka Japāna ir nozīmīgs NATO partneris miera un stabilitātes nodrošināšanai pasaules mērogā.

S.Āboltiņa sarunā informēja M.Jamadzaki par gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē, akcentējot, ka viena no galvenajām mūsu valsts prioritātēm, būs Austrumu partnerība un sadarbība ar Centrālāzijas valstīm. „Latvija kopā ar uzņēmējiem prezidentūras laikā plāno organizēt Baltijas-Japānas biznesa forumu, un tajā piedalīties ir aicinātas arī Japānas Ministru prezidents un Japānas kompānijas,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, paužot pārliecību, ka forumā abas valstis varētu vienoties jau par konkrētākiem sadarbības soļiem starp abām valstīm. M.Jamadzaki apliecināja, ka uzrunās Japānas premjeru par iespējamo dalību šajā forumā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas un Japānas sadarbība kultūrā. Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka tieši patlaban, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, šajās dienās mūsu valsts galvaspilsētā notiekošajā Pasaules koru olimpiādē ir pārstāvēta arī Japāna.

„Latvijai ir liela interese ne tikai par Japānas kultūru un tradīcijām, bet arī japāņu valodas apguves iespējām. Mēs saredzam lielu potenciālu izglītības jomā, īpaši studentu apmaiņā – vēlamies aktivizēt Japānas studentu apmaiņas braucienus uz Latviju, gan balstoties uz augstskolu noslēgtajiem sadarbības līgumiem, gan individuāli,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Savukārt M.Jamadzaki izteica vēlmi pārņemt Latvijas pieredzi dzimumu līdztiesības jautājumu īstenošanā, ņemot vērā augsto sieviešu pārstāvības līmeni politikā un uzņēmējdarbībā Latvijā.

Tikšanās laikā Japānas parlamenta Augšpalātas prezidents uzaicināja S.Āboltiņu apmeklēt 2020.gada Olimpiskās spēles Tokijā.

Japānas parlamenta Augšpalātas prezidents no 16. līdz 19.jūlijam Latvijā uzturas oficiālā vizītē. Tās laikā M.Jamadzaki tiksies arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti. Tāpat Japānas delegācijai paredzēta svinīga ziedu npoliksāna pie Brīvības pieminekļa,  Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes apmeklējums, Okupācijas un Latvijas Kara muzeju apmeklējums, kā ārī Vecrīgas arhitektūras un Rundāles pils apskate.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645308763768/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem