Saeimas priekšsēdētāja kopā ar savām ēnām tiekas ar Gruzijas vēstnieku

(12.02.2014.)
Galerija

„Latviju un Gruziju vieno tuvas un draudzīgas attiecības, un Latvijā, tostarp mūsu valsts parlamentā, ir daudz Gruzijas draugu.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 12.februārī, Saeimas namā kopā ar savām ēnām tiekoties ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Teimurazu Džandžaliju (Teimuraz Janjalia).

Sveicot viesi Saeimā, Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka šodien Latvijas parlamentā ir īpaša diena – arī Saeima tradicionāli jau sesto gadu piedalās ikgadējā Ēnu dienā, kad jaunieši no visas Latvijas seko līdzi valsts amatpersonu darbam, tādējādi gūstot nepastarpinātu priekšstatu par viņu darbu. Savukārt vēstnieks uzsvēra, ka viņam ir liels gods viesoties Latvijas parlamentā tik īpašā dienā.

Tikšanās laikā galvenais sarunu temats bija S.Āboltiņas gaidāmā oficiālā vizīte Gruzijā, kas plānota marta noslēgumā. Tā būs Latvijas atbildes vizīte Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Dāvida Usupašvili (David Usupashvili) vizītei Latvijā aizvadītajā gadā, kurā viņš aicināja Saeimas priekšsēdētāju apmeklēt Gruziju.

Vēstnieks sacīja, ka Gruzija redz Latviju kā tuvu draugu un augstu vērtē mūsu valsts līdz šim sniegto atbalstu Gruzijai. Viņš arī informēja S.Āboltiņu, ka Gruzijas vēstniecība rūpīgi strādā pie gaidāmās vizītes programmas, kurā plānotas tikšanās ar augstākajām Gruzijas amatpersonām – Valsts prezidentu, Ministru prezidentu un ārlietu ministru. T.Džandžalija arī akcentēja, ka tik augsta līmeņa vizīte apliecinās Latvijas atbalstu Gruzijai kā Austrumu partnerības valstij.

Pārrunājot Austrumu partnerības aktualitātes, Saeimas priekšsēdētāja vēlreiz apliecināja, ka tā ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm, un informēja, ka viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā būs Austrumu partnerības samits Rīgā. Vienlaikus S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka tieši Gruzija ir viena no līderēm Austrumu partnerības valstu vidū.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieku, ka viņa kopā ar Baltijas un Ziemeļvalstu kolēģiem šī gada maijā plāno vizītē apmeklēt Moldovu, tādējādi apliecinot atbalstu tās ceļam uz tuvināšanos Eiropas Savienības vērtībām. Arī vēstnieks akcentēja Austrumu partnerības nozīmi un apliecināja, ka Gruzija aizvien ir ieinteresēta iepazīties ar Latvijas uzkrāto reformu īstenošanas pieredzi, tostarp lauksaimniecības jomā.

Tikšanās laikā pārrunāta arī Latvijas un Gruzijas sadarbība kultūrā. T.Džandžalija sacīja, ka viena no viņa kā Gruzijas vēstnieka Latvijā prioritātēm ir kultūras saišu stiprināšana starp abām valstīm, un kā vienu no soļiem ceļā uz šī mērķa īstenošanu viņš minēja plānoto grāmatu par Gruzijas vēsturi un kultūru dāvinājumu Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Viņš arī apliecināja, ka Gruzija aktīvi izmanto iespēju Latvijas kā šī gada Eiropas kultūras galvaspilsētas ietvaros iepazīstināt Latvijas iedzīvotājus ar savas valsts kultūru.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157640871328213/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem