Solvita Āboltiņa: Latvijai un Dienvidkorejai ir liels ekonomiskās un politiskās sadarbības potenciāls

(22.05.2013.)
Galerija

Latvijai un Dienvidkorejai ir liels ekonomiskās un politiskās sadarbības potenciāls, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, trešdien, 22.maijā, oficiālās vizītes ietvaros Seulā tiekoties ar Dienvidkorejas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Kanu Čanhi (Kang Chang-hee). Vienlaikus S.Āboltiņa ar gandarījumu atzina, ka pēdējos gados abu valstu attiecībās vērojama strauja attīstība, par ko liecina gan savstarpējās tirdzniecības apjoma pieaugums, kas 2012.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo, sasniedza gandrīz 30 procentus, gan Dienvidkorejas vēstniecības atvēršana Rīgā.

„Šo soli augstu vērtējam un ceram, ka tas veicinās vēl ciešāku saišu veidošanos starp abu valstu universitātēm, zinātniskajiem centriem un kultūras iestādēm.” Saeimas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka, neskatoties uz ģeogrāfisko attālumu, starp Latviju un Dienvidkoreju visās jomās iespējami vēl ciešāki kontakti. Latvija ir ieinteresēta attīstīt konstruktīvas un aktīvas ilgtermiņa attiecības ar Dienvidkoreju, tostarp stiprinot divpusējos politiskos kontaktus, veicinot dziļākas un stingrākas ekonomiskās saites, kā arī sekmējot kultūras un izglītības apmaiņu.

Šī ir pirmā Latvijas parlamenta spīkera oficiālā vizīte Korejas Republikā, sarunā norādīja S.Āboltiņa, paužot cerību, ka tā dos jaunu impulsu ciešāku attiecību veidošanai. Amatpersonas bija vienisprātis, ka labs pamats sadarbībai ir abu valstu parlamentos nodibinātās deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu, paužot vēlmi attīstīt regulāru un ciešu parlamentāro vizīšu apmaiņu.

Pārrunājot ekonomisko sadarbību, S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija redz potenciālu attīstīt sadarbību tādās nozarēs kā tranzīts un loģistika, kokapstrāde, inženierija, elektronika un tūrisms. Latvijas parlamenta priekšsēdētāja atzina, ka ir izveidota laba līgumtiesiskā bāze veiksmīgai abu valstu uzņēmēju sadarbībai, tostarp konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, investīciju aizsardzības līgums un bezvīzu režīms. Nākamais būtiskais solis ir sadarbības līguma noslēgšana starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Korejas Mazo un vidējo uzņēmumu federāciju.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā ar Dienvidkorejas parlamenta vadītāju pauda pārliecību, ka svarīgi veicināt kontaktus arī starp abu valstu iedzīvotājiem. Latvija augstu vērtē Dienvidkorejas valdības piedāvātās stipendijas studijām un praksei Dienvidkorejā, kā arī Dienvidkorejas fonda atbalstu korejiešu valodas apguves programmai Latvijas Universitātē.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja mūsu valsts bažas par Ziemeļkorejas provokatīvajām aktivitātēm: „Pirms divdesmit pieciem gadiem Latvija bija daļa no komunistiskās impērijas. Es labi atceros, kā ir dzīvot apspiestībā un būt politiski vajātam. Tādēļ mums visiem ik dienu jānovērtē iespēja dzīvot brīvā un demokrātiskā sabiedrībā un jānosoda tie, kas apspiež savu cilvēku brīvības un demokrātiskās vērtības.”

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 21. līdz 25.maijam uzturas oficiālā vizītē Korejas Republikā, kur tiekas ar Korejas Republikas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Kanu Čanhi (Kang Chang-hee) un Korejas Republikas Ministru prezidentu Čunu Honvonu (Chung Hong-won), kā arī Korejas un Latvijas parlamentārās draudzības grupas prezidentu Pjunu Džeilu (Byun Jae-ill). Tāpat vizītes ietvaros plānotas vairākas tikšanās, lai tuvāk iepazītu Dienvidkorejas biznesa un kultūras vidi.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta