Gundars Daudze sarunā ar Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieku akcentē abu valstu ekonomiskās sadarbības potenciālu

(20.05.2011.)
VideoGalerija

Latvijas un Ķīnas aktīvā politiskā sadarbība ir labs priekšnoteikums ekonomisko kontaktu tālākai veidošanai, par ko liecina pieaugošais abu valstu tirdzniecības apgrozījums. To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze uzsvēra piektdien, 20.maijā, tiekoties ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieku Haņu Cjide (Han Qide). 

Sveicot viesi Saeimā, G.Daudze abu valstu divpusējās attiecības raksturoja kā ļoti labas un aktīvas. „Latvijai un Ķīnai raksturīgs ciešs politiskais dialogs, tostarp aktīva vizīšu apmaiņa, veiksmīga  sadarbība kultūras un izglītības jomā, kā arī sadarbība starp pašvaldībām. Vēl pavisam nesen Saeimā viesojās tādas augsta ranga amatpersonas kā Ķīnas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Li Džaosjins un Komunistiskās partijas Starptautisko sakaru departamenta vadītājs - ministrs Vans Dzjažujs,” teica G.Daudze.

„Ciešā politiskā sadarbība ir labs priekšnoteikums tālākai abu valstu ekonomisko kontaktu attīstīšanai,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Viņš apliecināja Latvijas atvērtību Ķīnas investīcijām un akcentēja Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko izvietojumu un pieredzi tranzīta un loģistikas nozarēs, Ķīnas preču eksportam izmantojot Latvijas lielāko ostu sniegtās priekšrocības. G.Daudze sarunā atzīmēja Latvijas ieinteresētību veicināt mūsu valsts uzņēmumu produkcijas eksportu uz Ķīnu, it īpaši farmācijas, ķīmiskās rūpniecības un pārtikas rūpniecības nozarēs. Tāpat tika uzsvērta arī tūrisma attīstības nepieciešamība.

Tikšanās laikā pārrunātas iespējas Ķīnā tirgot Latvijas medikamentu „Mildronāts”. Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks atzinīgi vērtēja šo Latvijā radīto sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai paredzēto medikamentu, paužot cerību, ka nepieciešamie klīniskie pētījumi drīzumā tiks pabeigti un to varēs sākt izplatīt Ķīnā. Šādu farmācijas produktu radīšana un ražošana apliecina Latvijas zinātnieku un uzņēmumu augsto kvalifikāciju un konkurētspēju, pauda Haņs Cjide.

Ķīnas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks akcentēja abu valstu ekonomiskās sadarbības straujo pieaugumu. Šī gada pirmajos mēnešos Ķīnas un Latvijas tirdzniecības apgrozījums audzis par 50 procentiem un ekonomiskajai sadarbībai joprojām ir labs tālākas attīstības potenciāls, uzsvēra Haņs Cjide.
 
Pārrunājot Latvijas un Ķīnas parlamentu sadarbību, puses bija vienisprātis par parlamentāro kontaktu nozīmību abu valstu attiecību veidošanā. G.Daudze darīja zināmu, ka Saeimā darbojas deputātu grupa sadarbībai ar Ķīnas parlamentu. Tajā strādā 40 deputāti un tā ir viena no lielākajām parlamentārās sadarbības grupām Saeimā.

Visķīnas Nacionālā tautas kongresa priekšsēdētāja vietnieks Haņs Cjide un viņa vadītā delegācija no 19.līdz 22.maijam vizīte Latvijā uzturas pēc Saeimas priekšsēdētājas biedra Gundara Daudzes ielūguma. Ķīnas delegāciju pārstāv arī Tautas Republikas Visķīnas Nacionālā tautas kongresa deputāti Li Šuveņs (Li Shuwen), Sjui Geņču (Xu Genchu), Haņs Sjaovu (Han Xiaowu) un citas amatpersonas.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626638834575/with/5739302559/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/tU3cKkXkD3Y
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā