Deputāti: valsts valodas politikas pamatnostādnēm jāatbilst mūsdienu izaicinājumiem

(12.11.2019.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 12.novembrī, sprieda par valsts valodas politikas īstenošanu, uzsverot, ka valsts valodas politikas pamatnostādnēm jāatbilst aktuālajiem mūsdienu izaicinājumiem. Lai to veicinātu, deputāti vienojās aktīvi sekot jauno valsts politikas pamatnostādņu izstrādei un aicināja Izglītības un zinātnes ministriju iepazīstināt komisiju ar topošo vadlīniju projektu.

“Valsts valodas politikai ir jāatbilst mūsdienu prasībām, lai nodrošinātu latviešu valodas ilgtspēju. Domājot par pilnvērtīgu un daudzpusīgu plānu, jāņem vērā vairāki būtiski izaicinājumi, tostarp valodas lietojums digitālajā vidē, kā arī jāstiprina latviešu valodas pozīcijas medijos un izglītības sistēmā,” pēc sēdes sacīja Izglītības komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Deputātus otrdien sēdē par valsts valodas politikas īstenošanu informēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji. Šobrīd spēkā ir valsts valodas politikas pamatnostādnes 2015.-2020.gadam, un ministrijas pārstāvji apstiprināja, ka aprīlī būs gatavs koncepts jaunajam dokumentam, ko prezentēs Saeimas Izglītības komisijai, lai spriestu par tajā ietvertajām prioritātēm un uzdevumiem.

Pamatnostādņu 2015.-2020.gadam mērķis ir nodrošināt latviešu valodas – Latvijas Republikas valsts valodas un Eiropas Savienības oficiālās valodas – ilgtspēju, tās lingvistisko kvalitāti un konkurētspēju Latvijas un pasaules valodu tirgū, kā arī ietekmi Latvijas kultūrvidē. Lai to paveiktu, tajās ietverti četri rīcības virzieni: valsts valodas juridiskā statusa stiprināšana, izglītības politika, latviešu valodas zinātniska izpēte un attīstīšana, kā arī sabiedrības līdzdalības nodrošināšana valsts valodas politikas īstenošanā un latviešu valodas attīstībā.

Kā būtisku punktu parlamenta iesaistei valsts valodas stiprināšanā Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji izcēla Saeimā pērn pieņemtos grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas deva zaļo gaismu pārejai uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai valsts valodā. Pāreja uz mācībām valsts valodā uzsākta šī gada 1.septembrī, un to paredzēts pabeigt 2021.gada 1.septembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā