Vita Anda Tērauda: būtiski rast līdzsvaru starp jauno tehnoloģiju sniegtajām priekšrocībām un Eiropas Savienības iekšējās drošības uzturēšanu

(04.10.2019.)

“Tehnoloģiju attīstība ir viens no būtiskākajiem šībrīža Eiropas Savienības iekšējās drošības jautājumiem. Jaunās tehnoloģijas tiesībsargājošajām iestādēm ir palīgs, taču vienlaikus arī drauds un izaicinājums. Eiropas Savienības dalībvalstīm ir kopīgi jārod risinājums, kā izmantot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības, nekaitējot iekšējai drošībai,” piektdien, 4.oktobrī, pēc sēdes sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Sēdē komisija apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmei, kura no šī gada 7. līdz 8.oktobrim norisināsies Luksemburgā.

Iekšlietu ministrijas pārstāvji akcentēja, ka tehnoloģijas ar vissvarīgāko ietekmi uz iekšējo drošību ir 5G mobilais internets, mākslīgais intelekts, lietu internets, 3D drukāšana, droni, datu anonimizācija, šifrēšana un citas progresējošās tehnoloģijas.

Savukārt Tieslietu ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka jautājums par e-pierādījumiem ir viens no būtiskākajiem, kas varētu ietekmēt tieslietu sistēmas darbu, tāpēc ES Padomes sanāksmē plānots apspriest ES un ASV nolīgumu attiecībā uz pārrobežu piekļuvi e-pierādījumiem.

Tādas mūsdienu ierīces kā dronus izmanto gan robežapsardzes dienesti robežu apsekošanai un uzraudzībai, gan kriminālās aprindas, nelegāli novērojot privātpersonas un to īpašumus vai pāri robežām nogādājot kontrabandas preces, skaidroja V.A.Tērauda. ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē paredzētas diskusijas par to, kā efektīvāk izmantot jaunās tehnoloģijas tiesībsargājošo iestāžu darbā. Plānots analizēt tehnoloģiju lietošanas funkcionalitāti, lai nodrošinātu skaidru tiesisko regulējumu, samazinot riskus un rodot līdzsvaru starp efektīvu kriminālizmeklēšanu un privātpersonu datu aizsardzību.

  

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī