Aizsardzības komisija Čehijā: svarīgi turpināt Latvijas un Čehijas ciešo sadarbību aizsardzības un drošības jomā

(19.09.2019.)
Galerija

Latvijas un Čehijas sadarbība ir ļoti aktīva un daudzveidīga. Prioritāte ir un būs drošība un aizsardzība. Mums jāturpina stiprināt savu valstu aizsardzības spējas un cieši sadarboties NATO un Eiropas Savienībā (ES), uzsvēra Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti, uzturoties vizītē Čehijā no 16. līdz 19.septembrim.

Tiekoties ar Čehijas parlamenta Apakšpalātas spīkeru Radeku Vondračeku (Radek Vondráček), komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns pateicās Čehijai par ieguldījumu NATO kaujas grupā Latvijā, kā arī Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā. J.Rancāns pauda gandarījumu par abu valstu aktīvajiem parlamentu kontaktiem. R.Vondračeks uzsvēra parlamentārā dialoga nozīmi, tostarp spīkeru līmenī, kā arī minēja Čehijas prezidentūras darbu “Višegradas 4” formātā. Parlamentārieši apsprieda aktuālo likumdošanu pretkorupcijas jomā.

Komisija tikās arī ar parlamenta Apakšpalātas Aizsardzības komisiju un tās priekšsēdētāju Janu Černohovu (Jana Černochová). J.Rancāns izcēla čehu karavīru ieguldījumu NATO spēkos Latvijā: “Aicinām Čehijas parlamentāriešus arī turpmāk lemt par labu Čehijas dalības turpināšanai NATO paplašinātās klātbūtnes spēkos Baltijas valstīs. Tas ir būtisks Čehijas ieguldījums NATO kolektīvajā drošībā un Baltijas reģiona drošības stiprināšana.”

Saeimas Aizsardzības komisijas deputāti atzīmēja, ka dalība NATO kaujas grupā ir ieguvums visiem – iespēja dalībvalstu karavīriem kopā trenēties un uzlabot kaujas spējas -, un Latvija pilnvērtīgi veic uzņemošās valsts funkcijas. Deputāti pārrunāja arī aktuālo likumdošanu aizsardzības jomā un iepirkumu tematiku. Gan Latvijā, gan Čehijā šobrīd tiek lemts par 2020.gada valstu budžetiem, - abām valstīm prioritāte ir ieguldījumi aizsardzībā.

Ar Senāta Ārlietu komisijas vadītāju Pāvelu Fišeru (Pavel Fišer) un senatoriem Saeimas deputāti apsprieda drošības izaicinājumus, it īpaši kiberdrošības jomā, kur svarīga informācijas apmaiņa un praktiskā sadarbība, tostarp NATO un ES. J.Rancāns pauda gandarījumu, ka P.Fišers ar senatoriem drīzumā plāno apmeklēt Latviju pēc Saeimas Ārlietu komisijas ielūguma.

Aizsardzības ministrijā deputātus uzņēma ministrs Ļubomirs Metnars (Lubomír Metnar). Saeimas deputāti un ministrs bija vienisprātis, ka vairāk jāinvestē drošībā. Abas valstis ir uzticami NATO partneri, un Latvija iegulda aizsardzībā divus procentus no iekšzemes kopprodukta, kas noteikts ar likumu. Tāpat pārrunāti investīciju projekti un praktiskie aspekti ar aizsardzību saistīto iepirkumu veikšanā.

Lai pārrunātu pretkorupcijas jautājumus, Saeimas komisija tikās ar Čehijas Tieslietu un Iekšlietu ministriju vadību. Sarunā ar tieslietu ministra vietnieci Klāru Cetlovu (Klára Cetlová) viens no tematiem bija aktuālā likumdošana mūsu valstīs, tostarp lobēšanas regulējums. Tāpat deputāti apmeklēja Časlavas gaisa spēku bāzi, no kuras Čehijas spēki šobrīd ir devušies patrulēt Baltijas gaisa telpā.

Līdz ar J.Rancānu Čehiju vizītē apmeklēja komisijas priekšsēdētāja biedrs Aldis Blumbergs, kā arī komisijas deputāti Raimonds Bergmanis un Ivans Klementjevs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā