Jānis Vitenbergs: nepietiekamais valsts atbalsts mazajām saimniecībām veicinājis iedzīvotāju emigrāciju

(19.06.2019.)

Līdz šim valstī īstenotā lauksaimniecības politika ir bijusi veidota par labu lielajām zemnieku saimniecībām, bet mazo (ģimeņu) un vidējo saimnieku vajadzības nav pietiekami uzklausītas. Tas veicinājis darba vietu trūkumu reģionos un iedzīvotāju emigrāciju, trešdien, 19.jūnijā, pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs.

“Latvijā daudzviet saimnieko lielās zemnieku saimniecības, kur ar lauksaimniecības tehniku apstrādā lielas zemes platības, bet nodarbina maz cilvēku. To veicinājusi līdz šim īstenotā lauksaimniecības politika, kura veidota par labu lielajām saimniecībām, aizmirstot par mazo un vidējo saimniecību vajadzībām. Šāda politika veicinājusi darba vietu trūkumu un iedzīvotāju skaita mazināšanos reģionos, kam lavīnas efektā sekojusi skolu slēgšana. Lielāks atbalsts ģimeņu saimniecībām ļautu palielināt iedzīvotāju skaitu reģionos,” pauda Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs.

Kā informēja J.Vitenbergs, Tautsaimniecības komisija turpinās sekot līdzi, lai mazās un vidējās zemnieku saimniecības saņemtu pietiekamu atbalstu savai attīstībai, kā arī to prasības tiktu uzklausītas valsts līmenī. Sadarbībā ar Latvijas Zemnieku federāciju komisija iepriekš devās arī izbraukuma sēdē uz mazajām un vidējām saimniecībām.

Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Grasbergs komisijas sēdē deputātus informēja par patlaban lauksaimniekiem pieejamo atbalstu, kā arī aktualitātēm Eiropas Savienības kopējā lauksaimniecības politikā pēc 2020.gada, tostarp par ieceri samazināt finansējumu lauku  attīstībai, pret ko iebilst Latvija.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī