10.jūnijā norisinās Saeimas un NVO forums

(10.06.2019.)

Pirmdien, 10.jūnijā, parlamentā norisinās ikgadējais Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums. Šīgada foruma centrā – ilgtspējīgi risinājumi valsts attīstībai. 

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva un muzeja “Žaņa Lipkes memoriāls” direktore Lolita Tomsone. 

Foruma dalībnieki piedalījās sešās paralēlās tematiskajās diskusijās, un to tēmas bija par pilsoniskās sabiedrības ilgtspēju, depozītsistēmas ieviešanu Latvijā un vides aizsardzību, par lobēšanas regulējumu un praksi, kā arī par ilgtspējīgām un demokrātiskām pašvaldībām, ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu līdz 2030.gadam izpildi Latvijā un sadarbību ar NVO un jautājumiem, kas skar sabiedriskā medija uzdevumus un neatkarību. 

Diskusijas vadīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Ainars Latkovskis, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētāja biedrs Uldis Budriķis, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Inese Voika un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, kā arī biedrības “Eiropas Latviešu apvienība” prezidija priekšsēdētāja Elīna Pinto, biedrības “Zaļā brīvība” pētnieks Ojārs Balcers, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” direktore Liene Gātere, biedrības “Zemgales NVO Centrs” valdes priekšsēdētājs Uldis Dūmiņš, biedrības “Latvijas platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare un biedrības “Latvijas Raidorganizāciju asociācija” valdes loceklis Ingemārs Vekteris. 

Pasākuma otrajā daļā tika sniegti ziņojumi par darba rezultātiem un atgriezeniskā saite no Saeimas un izpildvaras pārstāvjiem. Klātesošos uzrunāja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs un Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāts Arvils Ašeradens, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. 

Foruma noslēgumā dalībniekus uzrunāja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla. 

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šis bija trīspadsmitais Saeimas un NVO forums, un to organizē parlaments sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām.

 

I.Mūrniece NVO forumā: mēs strādājam un radām idejas, lai valsts būtu stipra un ilgtspējīga

 

Foruma materiāli:

Programma

Foruma atklāšanas videoieraksts

Diskusijas "Pilsoniskās sabiedrības ilgtspēja" videoieraksts

Diskusijas "Ilgtspējīgas un demokrātiskas pašvaldības" videoieraksts

Diskusijas "Depozītsistēmas ieviešana Latvijā un vides aizsardzība" videoieraksts

Biedrības "Zaļā brīvība" pētnieka Ojāra Balcera prezentācija

Diskusijas "ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu līdz 2030.gadam izpilde Latvijā un sadarbība ar NVO" videoieraksts

Diskusijas "Lobēšana: regulējums un prakse" videoieraksts 

Biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" direktores Lienes Gāteres prezentācija

Diskusijas "Sabiedriskā medija uzdevumi un neatkarība" videoieraksts

Kopsavilkuma un noslēguma diskusijas ar Saeimas un izpildvaras pārstāvjiem videoieraksts 

Fotogrāfijas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā