Pareizticīgās baznīcas galvai, metropolītiem, bīskapiem būs jābūt Latvijas pilsoņiem

(06.06.2019.)
Galerija

Saeimas deputāti ceturtdien, 6.jūnijā, otrajā – galīgajā - lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Latvijas Pareizticīgās Baznīcas likumā. Tie paredz, ka pareizticīgās baznīcas galvai, metropolītiem, bīskapiem un šo amatu kandidātiem jābūt baznīcas garīdzniekiem un Latvijas Republikas pilsoņiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 10 gadus ir Latvija.

“Pilsonības un dzīvesvietas kritērija noteikšana amatpersonām tādās reliģiskajās organizācijās, kuru vadība atrodas ārpus Latvijas, ļaus stiprināt šīs organizācijas autonomiju un spēju norobežoties no potenciālas ārvalstu ietekmes. Tas savukārt stiprinās Latvijas valsts un sabiedrisko drošību,” uzsvēra par likumprojekta virzību atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Latvijas Pareizticīgās baznīcas statūti jau pašlaik noteic, ka baznīcas galvai, metropolītiem, arhibīskapiem un bīskapiem jābūt Latvijas Republikas pilsoņiem, kas noteiktu laiku dzīvojuši Latvijā. Attiecīgo prasību nostiprināšana likumā nepieciešama, lai īstenotu Latvijas Pareizticīgās baznīcas pašnoteikšanās un pašvaldīšanas tiesības un respektētu tās nostāju par garīgajam personālam izvirzāmajām prasībām, skaidrots likumprojekta anotācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt