Arvils Ašeradens: rīks vakanto skolotāju vietu prognozēšanai ļaus savlaicīgi plānot nepieciešamos resursus

(04.06.2019.)

“Jautājumā par pedagogu trūkumu skolās ar Izglītības un zinātnes ministriju panācām vienošanos, ka tiks izveidots digitāls rīks, kas prognozēs vakanto skolotāju vietu veidošanos nākotnē, un ministrija arī izstrādās modeli, kā šo problēmu risināt ilgtermiņā. Nepieciešams skaidrs redzējums par to, kā celt skolotāja profesijas prestižu un motivēt jauniešus izvēlēties darbu skolā,” ceturtdien, 4.jūnijā, sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, piebilstot, ka ministrijai plāns jāizstrādā līdz oktobrim.

Pēc studiju beigām darbu skolā uzsāk tikai trešdaļa absolventu, lai gan izglītības iestādēs aizvien trūkst pedagogu. Akūti trūkst skolotāju tādos mācību priekšmetos kā angļu valoda, matemātika, fizika un latviešu valoda, un ministrijai ir jāspēj monitorēt situāciju skolās. Skolu direktori un pašvaldības šobrīd atrodas bezpalīdzīgā situācijā, nespējot aizpildīt vakances, akcentēja A.Ašeradens.

Kā informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji, ministrija oktobrī iepazīstinās deputātus ar redzējumu par to, kā risināt šo problēmu, kā arī pirmajiem rezultātiem vakanču prognozēšanas rīka izveidē.

Jautājums par jaunu skolotāju piesaisti ir aktuāls, ņemot vērā arī to, ka skolās nodarbināti daudzi pirmspensijas vecuma pedagogi. Kā vēsta IZM dati par šo mācību gadu, pašvaldību un pamata vidējās vispārējas izglītības iestādēs seši tūkstoši skolotāju ir vecumā virs 54 gadiem.

IZM pārstāvji deputātus šodien sēdē iepazīstināja ar iecerēto jauno studiju pieeju skolotāja profesionālās kvalifikācijas iegūšanai, ieviešot divus veidus, kā apgūt profesiju. Pirmais paredz vienu gadu garas studijas cilvēkiem, kuri jau ieguvuši augstāko izglītību sev interesējošā jomā. Tās plānotas kā darba vidē – skolā – balstītas mācības. Otrais paredz četrus gadus ilgu studiju programmu jauniešiem, kas ieguvuši vidējo izglītību.

Šobrīd notiek jauno studiju programmu satura izstrāde, savukārt nākamgad plānots pilotprogrammā uzņemt pirmos studentus. Tāpat paredzēts, ka no 2020.gada vecajās studiju programmās vairs netiks uzņemti studenti, informēja IZM pārstāvji.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā