Baltijas valstu deputāti diskutēs par Eiropas Savienības Austrumu partnerības politiku nākamajā desmitgadē

(30.05.2019.)

Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas piektdien, 31.maijā, pulcēsies Viļņā uz Baltijas Asamblejas (BA) Austrumu partnerības konferenci, lai diskutētu par atbalstu Austrumu partnerības politikai un iezīmētu vēlamo virzību nākamo desmit gadu periodam.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns. Tāpat konferenci ievadīs Lietuvas parlamenta priekšsēdētājs Viktors Pranckietis (Viktoras Pranckietis), Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Iraklijs Kobahidze (Irakli Kobakhidze) un Igaunijas parlamenta viceprezidents Sīms Kallas (Siim Kallas).

Konferences pirmā sesija būs veltīta jautājumam par Austrumu partnerību Polijas, Lietuvas un Latvijas nākamo prezidentūru Eiropas Savienības Padomē laikā, kas gaidāmas 2025.-2028.gadā. Tajā klātesošos uzrunās arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols un Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, savukārt sesiju vadīs Lietuvas parlamenta Eiropas lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius).

Konferences otro sesiju, kas veltīta jautājumam par starptautiskā atbalsta mobilizēšanu Austrumu partnerībai nākamās desmitgades laikā, vadīs BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs J.Vucāns.

Savukārt konferences trešajā sesijā Baltijas valstu pārstāvji spriedīs par to, kā nodrošināt spēcīgu atbalstu ES asociēto valstu trijotnei – Ukrainai, Gruzijai un Moldovai -, kas, neskatoties uz šī brīža izaicinājumiem, apņēmīgi turpina virzību un integrāciju Eiropā. To vadīs Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Enns Ēsmā (Enn Eesmaa).

Austrumu partnerība, kas ir daļa no Eiropas Savienības kaimiņu politikas, tika uzsākta 2009.gadā un tiek īstenota attiecībā uz Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu.

BA Austrumu politikas konference “Vai spēsim paveikt iecerēto? Darbības virziena noteikšana nākamajiem desmit gadiem” notiks piektdien, 31.maijā, Viļņā, Lietuvas parlamentā.

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.
Baltijas Asamblejas prezidējošā valsts no 2019.gada 1.janvāra ir Latvija.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde