Deputāti prasa atbildīgajai ministrijai ilgtermiņa redzējumu par ārpusģimenes politikas attīstību

(22.05.2019.)

Labklājības ministrijai jānāk klajā ar ilgtermiņa redzējumu, kā valstī attīstīt efektīvu ārpusģimenes politiku, šo koncepciju prezentējot parlamentā jūnija pirmajā pusē. Par to trešdien, 22.maijā, vienojās Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, iztirzājot Valsts kontroles secinājumus par ministrijai papildus piešķirto līdzekļu izlietojumu bērnu un ģimenes tiesību jomas stiprināšanai.

“Valsts kontroles atklājumi par atbildīgajai ministrijai piešķirtā papildu finansējuma izlietojumu atklāj daudz dziļāku problēmu par ierēdņu prēmēšanu. Mēs redzam, ka nav izdevies pat pietuvoties tiem svarīgajiem mērķiem, kam šie līdzekļi piešķirti. Specializētās audžuģimenes ģimenes nav izveidotas, audžuģimeņu atbalsta sistēma īsti nestrādā. Labklājības ministrijas dialogs ar nevalstisko sektoru vairāk atgādina sakliegšanos. Redzam, ka ministrijai, neskatoties uz pieejamo finansējumu, nav bijis kapacitātes, lai uzbūvētu efektīvu ārpusģimenes sistēmu, ko akceptētu arī iesaistītās puses un kas strādātu ilgtermiņā. Situācija ir ļoti nepatīkama,” pēc sēdes norādīja komisijas vadītājs Andris Skride. 

Vienlaikus sēdē izskanēja aicinājumi ne tikai emocionāli meklēt vainīgos, bet arī piedāvāt risinājumus. “Mēs redzam arī salīdzinoši zemo atalgojumu valsts pārvaldē, kas neļauj piesaistīt un noturēt darbā labi izglītotus un motivētus darbiniekus. Atsevišķu ierēdņu atlaišana neko neatrisinātu. Paldies Valsts kontrolei, kas ļauj mums palūkoties patiesībai acīs. Tālākais uzdevums ir meklēt ceļus, kā šādas situācijas vairs nepieļaut,” uzsver A.Skride. 

Valts kontroliere Elita Krūmiņa deputātiem izklāstīja revīzijā konstatētos faktus, izvērtējot 1,6 miljonu eiro izlietojumu 2018.gadā, kas ministrijai papildus bija piešķirti ārpusģimenes aprūpes sistēmas pilnveidošanai. Revīzijā secināts, ka piemaksas un prēmijas ierēdņiem piešķirtas par pašsaprotamiem un ikdienā veicamiem uzdevumiem. Ir izlietoti arī precēm un pakalpojumiem plānotie līdzekļi, taču būtisku progresu to mērķu sasniegšanā, kam šī nauda piešķirta, Valsts kontrole nav saskatījusi.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta