Deputāti: Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome piedzīvo reputācijas krīzi

(23.04.2019.)

Reputācijas jautājums vienmēr ir svarīgs, bet, ņemot vērā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) darbību pēdējā laikā, jāsecina, ka padome piedzīvo reputācijas krīzi, otrdien, 23.aprīlī, kopsēdē sprieda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Mediju politikas apakškomisijas deputāti.

Deputāti sēdē lūdza NEPLP loceklei Guntai Līdakai skaidrot savas atkāpšanās iemeslus. Savukārt NEPLP locekļi Patriks Grīva un Ivars Āboliņš tika aicināti komentēt savu darbību biedrībā “Latvijas nacionālo vērtību fonds”. Tāpat aktualizēts jautājums par tālāko rīcību, kas saistīta ar Latvijas Televīzijas (LTV) valdi.

“Manuprāt, padome ir rīcībnespējīga un ir jāatlaiž, vismaz pāris locekļi noteikti, jo nav pierādījies, ka tās locekļi būtu gatavi uzņemties atbildību un risināt radušos situāciju,” pauda Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, atzīmējot, ka esošajā sastāvā NEPLP turpinās darbu līdz Saeimas balsojumam par G.Līdakas atbrīvošanu no amata, kas varētu notikt pēc trīs nedēļām.

“Uzticības krīze, ko šodien redzam, ir rezultāts tam, ka padome savā darbībā vairākos punktos ir būtiski atkāpusies no tā, ko uzskatām par labas pārvaldības praksi kapitālsabiedrībās. Rīkojot jaunu konkursu uz Latvijas Televīzijas valdes locekļu amatiem, mums jānodrošina, ka konkursa kārtībā ievērota labas pārvaldības prakse,” atzīmēja Mediju politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Komisijas un apakškomisijas deputāti bija vienisprātis, ka līdz jaunam LTV valdes locekļu konkursam jānogaida, bet jau esošajā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā nepieciešams precizēt normas, kas attiecas uz sabiedrisko mediju valdes locekļu apstiprināšanu amatā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā