R.Kols Prāgā: Latviju un Čehiju vieno līdzīga izpratne par aktuālajiem drošības izaicinājumiem

(11.04.2019.)

Tikšanās ar Čehijas partneriem parlamentā un valdībā apliecināja Latvijas un Čehijas līdzīgo izpratni par aktuālajiem drošības izaicinājumiem un līdzīgo nostāju NATO un Eiropas Savienības (ES) jautājumos, kuros jāturpina sadarbība. To sacīja Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols pēc oficiālās vizītes Čehijas Republikā.

Tiekoties ar Čehijas Senāta vicespīkeru Jirži Oberfalceru (Jiří Oberfalzer), R.Kols apsveica Čehiju ar tās dalības NATO 20.gadadienu. “Abas mūsu valstis ir uzticami NATO partneri,” atzīmēja R.Kols, uzsverot nepieciešamību arvien stiprināt NATO spējas. Viņš akcentēja, ka Latvija iegulda aizsardzībā divus procentus no iekšzemes kopprodukta un ka Čehija to sev ir uzstādījusi kā mērķi tuvai nākotnei.

Ārlietu komisijas vadītājs pateicās Čehijai par ieguldījumu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, kā arī Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā. “Dalība paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā ir ne tikai garants mūsu kolektīvajai drošībai, bet arī iespēja NATO valstu karavīriem kopā trenēties, uzlabot savas kaujas spējas un gatavību jebkādu scenāriju gadījumā,” uzsvēra R.Kols.

Sarunā ar Senāta Ārlietu komisijas vadītāju Pāvelu Fišeru (Pavel Fišer) puses pārrunāja starpparlamentārās sadarbības, kā arī drošības un ES jautājumus. R.Kols uzsvēra Čehijas atbalstu Baltijas reģiona drošībai un pauda interesi turpināt ciešo sadarbību aizsardzības jomā.

R.Kols un P.Fišers bija vienisprātis, ka aizvien aktuālāka kļūst sadarbība kiberdrošības jomā un, iespējams, ir nepieciešams apsvērt starptautiska regulējuma izstrādi, lai regulētu valstu un indivīdu darbības kibertelpā. Svarīgi nodrošināt informācijas apmaiņu un koordinēt praktisko darbību – NATO un ES un partneriem ir jāstrādā kopā, uzsvēra R.Kols.

Čehijas Aizsardzības ministrijā R.Kols tikās ar ministra vietnieku Radomiru Jahodu (Radomír Jahoda). R.Kols uzsvēra gan Čehijas ieguldījumu Baltijas drošībā, gan nepieciešamību sadarboties cīņā pret hibrīddraudiem. Ārlietu komisijas vadītājs uzsvēra NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra Rīgā ieguldījumu un aicināja Čehiju tajā iesaistīties.

Vizītes laikā R.Kols tikās arī ar Čehijas Hibrīddraudu un pretterorisma centra vadītāju Benediktu Vangeli (Benedikt Vangelis), lai iepazītos ar centra darbu, kā arī piedalījās Čehijas rīkotajā Stratcom samitā 2019 un CEVRO un CIVIC institūtu rīkotajā diskusijā par reģiona drošību.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt