Saeima konceptuāli atbalsta tiesības kandidātam apstrīdēt balsu skaitīšanas rezultātus Saeimas vēlēšanās

(04.04.2019.)

Saeima ceturtdien, 4.aprīlī, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz tiesības pieteiktajam kandidātam apstrīdēt balsu skaitīšanas rezultātus.

Paredzēts, ka vēlēšanu sarakstā pieteiktajam kandidātam būs tiesības iepazīties ar balsu skaitīšanas protokolu un apstrīdēt vēlēšanu iecirkņa komisijas lēmumu par balsu skaitīšanas rezultātiem Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Savukārt CVK lēmumu kandidāts varēs apstrīdēt tiesā.  

Tāpat plānots, ka pieteiktajam kandidātam būs tiesības pārsūdzēt tiesā lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Tiesības apstrīdēt balsu skaitīšanas, kā arī vēlēšanu rezultātus pieteiktajiem kandidātiem jau ir paredzētas pašvaldību vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ar izmaiņām Saeimas vēlēšanu likumā veidotos saskanīgs regulējums ar pašvaldību un arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kā arī ar pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumu, teikts likumprojekta anotācijā.

Patlaban noteikts, ka balsu skaitīšanas rezultātus un lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu apstrīdēt var tikai kandidātu sarakstu iesniedzēji.

Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi rosināti, lai nodrošinātu Saeimas vēlēšanās pieteiktā kandidāta Satversmē garantētās vēlēšanu tiesības un tiesības uz taisnīgu tiesu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt