Saeima ratificē Latvijas un Baltkrievijas nolīgumu par starptautisko dzelzceļa satiksmi

(04.04.2019.)

Saeima ceturtdien, 4.aprīlī, galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru ratificē jaunu Latvijas Republikas un Baltkrievijas Republikas valdības nolīgumu par starptautisko dzelzceļa satiksmi. 

Nolīgums paredz nodrošināt regulārus un netraucētus pasažieru, bagāžas, kravas bagāžas un kravu dzelzceļa pārvadājumus pāri valsts robežai atbilstoši mūsdienu dzelzceļa transporta funkcionēšanas apstākļiem abās valstīs. Nolīgums nosaka starptautisko dzelzceļa satiksmi starp Latvijas Republiku un Baltkrievijas Republiku, kā arī tajā noteikti pārvadātāju un personāla pienākumi, robežkontroles un cita veida kontroles veikšana, rīcība avārijas situācijās un negadījumu izmeklēšanā un citi jautājumi. 

Pašlaik satiksmi dzelzceļa transporta jomā nosaka Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības Nolīgums par dzelzceļa transporta darbību, kas tika parakstīts Rīgā 1995.gadā. Gan Latvijas, gan Baltkrievijas transporta ministrijas ir atzinušas šo nolīgumu par neatbilstošu mūsdienu situācijai, bet Latvijas gadījumā – arī par neatbilstošu Eiropas Savienības regulējumam. 

Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības nolīgums par starptautisko dzelzceļa satiksmi tika parakstīts 2018.gada oktobrī. Lai nolīgums stātos spēkā, tas jāratificē abu valstu parlamentos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt