Ojārs Ēriks Kalniņš: ES nākotnei svarīga cieša sadarbība ar ASV un Apvienoto Karalisti

(03.04.2019.)

Viens no svarīgākajiem Eiropas Savienības (ES) ārpolitikas un drošības jautājumiem ir cieša sadarbība ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), kā arī ar Apvienoto Karalisti pēc tās izstāšanās no ES, trešdien, 3.aprīlī, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš pēc Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas sanāksmes ar dalībvalstu nacionālo parlamentu pārstāvjiem Briselē.

Pašlaik daudz skaidrāk iezīmējas ES sadarbība ar ASV, ko veicinājušas arī tikšanās ar ASV kongresa pārstāvjiem. Nozīmīga ir arī ciešāka organizāciju – ES un NATO – sadarbība nākotnē. Vienlaikus joprojām neskaidra ir starptautisko attiecību virzība ar Apvienoto Karalisti pēc tās izstāšanās no ES, uzsvēra O.Ē.Kalniņš.

Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs akcentēja, ka uz šo brīdi ES savu darbu ir izdarījusi, sagatavojot izstāšanās līgumu, līdz ar to tālāka notikumu virzība ir Apvienotās Karalistes rokās: “Pašlaik tiek paredzēts, ka vai nu līgums tiks pieņemts tāds, kā sastādīts, vai arī vienošanās netiks panākta. Lai sarunas tiktu virzītas, Apvienotās Karalistes parlamenta balsojumā ir jāatbalsta vienošanās.”

Tikšanās laikā Briselē tika pārrunāta ES ārpolitika un drošības politika, nākotnes attiecības ar Apvienoto Karalisti pēc tās izstāšanās no ES, kā arī ES nākotnes paplašināšanās iespējas un kaimiņattiecību politika.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī