Inese Ikstena: Saeimas deputāti piedalās Ukrainas prezidenta vēlēšanu novērošanā

(29.03.2019.)

Saeimas deputāti no 2019.gada 28.marta līdz 31.martam atrodas Ukrainā, kur novēros Ukrainas prezidenta vēlēšanas, informē Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentārās asamblejas (EDSO PA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Ikstena.

''Katras demokrātiskas valsts pamatā ir tautas griba. Demokrātiskā valstī katram pilsonim ir tiesības piedalīties savas valsts pārvaldīšanā, un tas ir izdarāms, atdodot vēlēšanās savu balsi, līdz ar to pieejamas un godīgas vēlēšanas ir viens no stūrakmeņiem pilsoņu tiesību un gribas nodrošināšanā,'' uzsver I.Ikstena.

“Atzīstot, ka demokrātiskas vēlēšanas ir likumīgas valdības pamats, EDSO novēro 57 valstu vēlēšanas. EDSO sniedz arī tehnisku palīdzību, lai uzlabotu tiesisko un administratīvo vēlēšanu sistēmu konkrētas valstīs,” skaidro delegācijas vadītāja, atzīmējot, ka deputāti vēlēšanu laikā novēros, cik liela mērā vēlēšanu procesā tiek ievērotas pamatbrīvības, ko raksturo vienlīdzība, universālums, politiskais plurālisms, uzticība, pārredzamība un atbildība.

“Mēs piedalāmies Ukrainas prezidenta vēlēšanās kā novērotāji, lai atbalstītu Ukrainas tautu un palīdzētu nodrošināt demokrātisku un godīgu vēlēšanu procesu, kurā visaugstākie riski ir Krievijas centieni ietekmēt to rezultātu,” uzsver Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītāja vietniece Juta Strīķe.

Vēlēšanas Ukrainā novēro arī EDSO PA Latvijas delegācijas loceklis Romāns Naudiņš, NATO Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas pastāvīgais pārstāvis Aleksandrs Kiršteins, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu locekle Inese Voika un deputāte Ļubova Švecova.

Svētdien, 31.martā, deputāti novēros vēlēšanu procesu visas dienas garumā – iecirkņa atvēršanu, balsošanu, balsu skaitīšanu un rezultātu apkopošanu, informē I.Ikstena.

EDSO darbība ir vērsta uz demokrātijas attīstības sekmēšanu, demokrātisku institūciju nostiprināšanos EDSO dalībvalstīs un demokrātijas standartu ievērošanu starptautiskajā sabiedrībā. EDSO arī vērtē savu prasību īstenošanu un ievērošanu atsevišķās dalībvalstīs, izstrādā konfliktu novēršanas un likvidācijas mehānismus, kā arī veic vēlēšanu novērošanu. 

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī