Arvils Ašeradens: Rīgas Svētā Pētera baznīcai jāatgriežas baznīcas pārvaldībā

(27.03.2019.)

“Rīgas Svētā Pētera baznīca ir svarīgs simbols un valsts kultūrvēstures piemineklis, taču pāri visam tas ir dievnams, un tādam tam jābūt arī nākotnē. Rīgas Svētā Pētera baznīcai ir jāatgriežas baznīcas pārvaldībā, un to atbalsta arī Saeimas Izglītības un kultūras komisija, taču vēl jāvienojas par piemērotāko modeli, kā to izdarīt,” trešdien, 27.martā, akcentēja Izglītības komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Kā informēja A.Ašeradens, Izglītības komisija šodien konceptuāli atbalstīja, ka Rīgas Svētā Pētera baznīcas pārvaldība ir jānodod baznīcai, nevis Rīgas pilsētas pašvaldībai. Būtisks ir jautājums par to, vai Rīgas Svētā Pētera baznīca nododama Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai vai Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Vācu Svētā Pētera draudzei.

Šā likumprojekta skatīšanu 13.Saeima pārņēmusi no iepriekšējā parlamenta sasaukuma, kas konceptuāli bija lēmis īpašuma tiesības noteikt Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai. Uzklausot baznīcu pārstāvju viedokļus, izskatīta iespēja īpašumu nodot arī Vācu Svētā Pētera draudzei kā Rīgas Svētā Pētera baznīcas vēsturiskajam īpašniekam. Kā deputātiem norādīja baznīcu pārstāvji, šādu risinājumu atbalstītu arī pašas baznīcas.

Lemjot par piemērotāko risinājumu, svarīgi salāgot visas intereses, lai Rīgas Svētā Pētera baznīca varētu pildīt dievnama funkcijas, iemiesojot arī ekumenisma tradīciju. Vienlaikus nedrīkst zaudēt arī būtisko lomu, kas Rīgas Svētā Pētera baznīcai ir kā kultūrvēstures piemineklim un tostarp arī pasākumu norises vietai. Izglītības komisija vēl turpinās darbu pie likumprojekta “Rīgas Svētā Pētera baznīcas likums”, skatot to otrajā lasījumā, informēja A.Ašeradens.

Ar jauno likumu paredzēts noteikt gan Rīgas Svētā Pētera baznīcas juridisko piederību, gan ar tās izmantošanu, uzturēšanu, apsaimniekošanu un finansēšanu saistītus jautājumus. Šobrīd Rīgas Svētā Pētera baznīcas ēka Skārņu ielā 19 un zeme zem baznīcas nav ierakstīta zemesgrāmatā, bet atbilstoši Valsts zemes dienesta kadastra datiem tās tiesiskais valdītājs ir Rīgas pilsētas pašvaldība.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde