I.Mūrniece: šodien mūsu drošība sakņojas ciešā eiroatlantiskā sadarbībā

(27.03.2019.)
Galerija

Šodien Latvijas drošība sakņojas ciešā eiroatlantiskā sadarbībā starp Eiropu, ASV un Kanādu. Latvija un visa Baltija šobrīd jūtas un ir tik droša, kāda tā nav bijusi visā savā vēsturē, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 27.martā, piedaloties NATO 70.gadadienai veltītā svinīgā pasākumā, ko rīko NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā pārstāvēto valstu vēstnieki.

“Mēs zinām, ko nozīmē Sarkanais terors, okupācija, izsūtīšanas uz Sibīriju un bēgļu gaitas, bezcerīga pretošanās un sabiedroto trūkums. Paldies, ka šodien esam kopā, stiprinot Latvijas aizsardzību, mēs to protam novērtēt,” teica I.Mūrniece, atzīmējot, ka vienlaikus ar NATO septiņdesmito gadadienu aprit arī 15.gadskārta, kopš Latvija ir šīs militārās alianses dalībvalsts.

Saeimas priekšsēdētāja izteica atzinību Kanādas, Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Spānijas, Slovākijas, Slovēnijas un Melnkalnes sabiedrotajiem par atbalstu un klātbūtni NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā, kuru uzņēmusies vadīt Kanāda. Tāpat I.Mūrniece augstu novērtēja ASV praktisko militāro atbalstu mūsu reģionam un Eiropas drošībai.

Uzreiz pēc neatkarības atjaunošanas Latvija skaidri iezīmēja savu ģeopolitisko virzību: mēs savu nākotni redzējām Eiropas Savienībā un NATO. Ceļš uz to bija politisks un diplomātisks process, kurā izšķiroša loma bija parlamentam. Saeima pieņēma stratēģiskos dokumentus valsts virzībai uz NATO. Parlaments balsoja par mūsu karavīru dalību starptautiskajās misijās un pieņēma lēmumu par iestāšanos aliansē, sacīja I.Mūrniece.

“Tagad mūsu bruņotie spēki ir mūsdienīgi, labi apmācīti un cieši integrēti NATO struktūrā. Mums ir spēcīga Zemessardze un dedzīga Jaunsardze. Latvija apzinās savas saistības. Mēs ieguldām un ieguldīsim aizsardzībā vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. “Mūsu uzticība eiroatlantiskajam kursam ir un paliek nemainīga. Brīvība un demokrātija ir vērtības, kuras mēs aizstāvam kopā.”

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157679579219738
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt