Deputāti: depozīta sistēmas ieviešanā varam mācīties no kaimiņvalstu pieredzes

(27.03.2019.)

Lai gan iepakojuma depozīta sistēmu ieviesīsim kā pēdējā no Baltijas valstīm, varam mācīties no mūsu kaimiņvalsts pieredzes, trešdien, 27.martā, kopsēdē secināja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas un Vides un klimata apakškomisijas deputāti. Kopsēdē tika vērtēta Igaunijas pieredze un darbības principi iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanai.

“Ir liels prieks uzklausīt igauņu pieredzi depozīta sistēmas ieviešanā. No vienas puses emocionāli var būt nepatīkami apzināties, ka Igaunija un Lietuva mūs ir apsteigusi. No otras – mums ir lieliska iespēja mācīties no viņu pieredzes un pieļautajām kļūdām. Depozīta sistēmas ieviešanu ir atbalstījuši vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju, tāpēc mūsu pienākums ir to ņemt vērā un nodrošināt šīs sistēmas izveidi Latvijā. Šodien no mūsu igauņu kolēģiem uzzinājām, ka ir grūti mainīt jau ieviestu sistēmu. Tas ir iemesls, kāpēc sākuma ieviešanas posms ir tik svarīgs, jo sistēmai ir pilnvērtīgi jāstrādā,” pēc kopsēdes akcentēja Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs.

Kā norādīja Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs, tad depozīta sistēma pēc savas būtības nav vienkārša, jo skar daudzas iesaistītās puses, turklāt svarīgas arī sabiedrības intereses kopumā. “Līdz ar to sistēmas ieviešanai jānotiek gudri un izsvērti, nodrošinot, ka visas ieinteresētās puses ir ieguvējas. Domājot par sistēmas ieviešanu, ir svarīgi ņemt vērā arī kopējo Eiropas Savienības nostāju, kas paredz mazināt plastmasas atkritumu daudzumu. Depozīta sistēma varētu būt viens no instrumentiem, kas šo sērgu mazinātu arī Latvijā.”

Komisiju kopsēdes laikā Igaunijas depozīta sistēmas operatora “Eesti Pandipakend” pārstāvis Kaupo Karba deputātus informēja, ka kopš sistēmas ieviešanas 2005.gadā savākti jau 3,7 miljardi depozīta iepakojumu. Eksperts uzsvēra, ka depozīta sistēmas ieviešana ir ļāvusi iedzīvotājus izglītot ne vien par dzērienu iepakojumu savākšanu, bet arī palielinājusi atbildības izjūtu par visu iepakojumu šķirošanu kopumā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt