Saeimas namā atklās Latvijas dalībai NATO veltītu izstādi

(27.03.2019.)

Šogad aprit 15 gadi, kopš Latvija kļuva par pilntiesīgu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsti. Lai atzīmētu nozīmīgo gadadienu, Saeimas namā ceturtdien, 28.martā, tiks atklāta fotoizstāde “Latvija NATO: parlamentārais ceļš”.

Ekspozīciju atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.

“Šī izstāde ir vēl viens apliecinājums tam, ka Latvija nekad nav šaubījusies par savu ģeopolitisko izvēli. Ceļš uz Eiropas Savienību un NATO tika iezīmēts tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas. Šīs fotogrāfijas uzskatāmi parāda, ka, sākot no 5.Saeimas, līdz pat šai dienai esam nelokāmi stiprinājuši un attīstījuši Latvijas drošību un tas vainagojies ar mūsu valsts ciešu integrāciju NATO un tiešu sabiedroto klātbūtni, stiprinot mūsu aizsardzību,” uzsver I.Mūrniece.

J.Rancāns akcentē: “Dalība NATO ir viens no lielākajiem ārpolitiskajiem sasniegumiem kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas Latvijai ir nesis drošības garantijas un sniedzis ieguldījumu mūsu militāro spēju stiprināšanā. Izstādei atlasītās fotogrāfijas ilustrē parlamenta paveikto – gan diplomātiski, gan politiski.”

Saeimas Aizsardzības komisijas organizētajā izstādē apkopotas fotogrāfijas no Saeimas fotokrājuma, kas vēsta par būtiskākajiem notikumiem Latvijas ceļā uz NATO, kā arī pēc pievienošanās aliansei, sākot no pirmajām NATO amatpersonu vizītēm parlamentā līdz pat būtiskiem notikumiem nesenā pagātnē, kad Latvijā ieradās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa.

Virzība uz NATO aizsākās jau deviņdesmito gadu pirmajā pusē līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu. Tas bija politisks un diplomātisks process, kurā izšķiroša loma bija Latvijas parlamentam. Saeima apstiprināja virkni stratēģisko dokumentu, kas svarīgi valsts virzībai uz NATO, kā arī pieņēma lēmumu par iestāšanos aliansē. Parlamenta loma nav mazinājusies arī mūsdienās, lemjot par aizsardzībai svarīgiem jautājumiem, un Latvija aktīvi līdzdarbojas arī NATO Parlamentārajā asamblejā.

Atklāšanas pasākums notiks ceturtdien, 28.martā, pulksten 10.35 Saeimas nama Lielajā vestibilā, Rīgā, Jēkaba ielā 11.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde