Atskatoties uz Latvijas dalības NATO 15 gadiem, Saeimas deputāti apmeklēs Ādažu militāro bāzi

(26.03.2019.)

Atzīmējot 15.gadadienu kopš Latvija kļuvusi par NATO dalībvalsti, Saeimas deputāti ceturtdien, 28.martā, apmeklēs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militāro bāzi Ādažos. Tikšanās rīkota ar mērķi pārrunāt aktuālos valsts aizsardzības jautājumus, kā arī iepazīties ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes attīstību un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas ieguldījumu Latvijas drošībā.

Pasākumā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece,  aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons, NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kā arī NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadība.

Saeimas deputāti Ādažus apmeklēs pēc parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas iniciatīvas.

Saeimas priekšsēdētāja I.Mūrniece uzsver: “Parlamentārais ceļš uz Ziemeļatlantijas aliansi iesākās uzreiz pēc mūsu valsts neatkarības atjaunošanas de facto. Tagad pēc 15 gadiem Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ir mūsdienīgi, labi apmācīti un cieši integrēti NATO struktūrā. Savukārt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas atrašanās šeit, Ādažos, iezīmē līdz šim augstāko punktu mūsu valsts drošības situācijā, un mēs to vērtējam ārkārtīgi augstu.”

Apmeklējot Ādažu bāzi, Saeimas deputātiem būs iespēja vērot militārās mācības “CALFEX”, kuru ietvaros NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1.mehanizētais kājnieku bataljons piedalīsies taktiskās kaujas šaušanas vingrinājumā, demonstrējot gatavību valsts aizsardzības uzdevumu izpildē. Vingrinājumā piedalīsies arī citas Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vienības, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vienības, integrējot dažādas kaujas spējas vienota uzdevuma izpildē.

Vizītes laikā Saeimas deputāti arī varēs iepazīties ar Latvijas un sabiedroto militāro tehniku un ekipējumu, tikties ar karavīriem un doties ekskursijā pa Ādažu bāzi.

Tāpat deputāti piedalīsies atceres brīdi pie kritušo Latvijas karavīru pieminekļa, noliekot sveces un pieminot tos karavīrus, kuri ziedojoši savas dzīvības, dienot starptautiskajās operācijās.

Latvija par pilntiesīgu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsti kļuva 2004.gada 29.martā.

Saeimas deputātu apmeklējums Ādažu militārajā bāzē ceturtdien, 28.martā, paredzēts pulksten 12.00.

 

Mediju ievērībai:
Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, kuri vēlas atspoguļot pasākuma norisi, sava dalība jāpiesaka līdz 27.marta pulksten 15.00, rakstot uz e-pastu vita.brize@mod.gov.lv. Pieteikumā nepieciešams norādīt pārstāvēto plašsaziņas līdzekli, vārdu, uzvārdu un personas kodu. Ierodoties uz pasākumu, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā