Vēl divas nedēļas iespējams pieteikt idejas 9.Jauniešu Saeimas vēlēšanām

(25.03.2019.)

Šobrīd 9.Jauniešu Saeimas vēlēšanām pieteiktas jau 88 idejas. No tām 34 nākušas no Rīgas vēlēšanu apgabala, 25 no Vidzemes un 13 no Zemgales. Savukārt 11 idejas pieteiktas no Kurzemes vēlēšanu apgabala, piecas rosinājuši jaunieši no Latgales.

Šobrīd par visām pieteiktajām idejām nobalsojuši jau vairāk nekā 7900 cilvēku. Jauniešu Saeimas vēlēšanas norisināsies līdz 2019.gada 7.aprīlim.

Lai iekļūtu 9.Jauniešu Saeimā, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem aicināti pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās interneta vietnē – vēlēšanu platformā - www.jauniesusaeima.lv. Iesaistīties projektā aicināti gan Latvijā, gan ārpus valsts dzīvojošie jaunieši. Katrs jaunietis kandidē atsevišķi un kā sava veida vēlēšanu programmu piedāvā kādu sev svarīgu ideju.

Deputātu mandātu sadalījums pa apgabaliem Jauniešu Saeimas vēlēšanās noteikts tāpat kā 13.Saeimas vēlēšanās - ņemot vērā Centrālās vēlēšanu komisijas noteikto vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu proporcionāli vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Jauniešu Saeimā iekļūst 35 kandidāti ar lielāko saņemto balsu skaitu no Rīgas vēlēšanu apgabala, 25 – no Vidzemes, 14 – no Latgales, 14 – no Zemgales un 12 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilpst Rīgas pilsēta un ārvalstis.

Tiesības vēlēt ir visiem, kuri reģistrējušies sociālajos tīkos www.draugiem.lv vai www.facebook.com. Katrs vēlētājs no sava profila var nobalsot tikai par vienu kandidāta piedāvāto ideju, bet savu izvēli vēlēšanu laikā drīkst mainīt, pārceļot balsi no viena kandidāta idejas pie cita. Balss tiks tam kandidātam, pie kura idejas tā būs 2019.gada 7.aprīlī pulksten 23.59.

9.Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši, par kuru idejām būs saņemts lielākais balsu skaits, 26.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai klātienē iepazītu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par aktuālām tēmām Latvijas un ES nākotnes veidošanā. Pēc darba komisijās notiks Jauniešu Saeimas sēde, kuru vadīs Saeimas priekšsēdētāja.

Saeima jau devīto gadu aicina jauniešus piedalīties projektā “Jauniešu Saeima”. Šogad tā galvenais temats “Jaunietis. Latvija. Eiropas Savienība” ir saistīts ar maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, un jaunieši rosināti diskutēt par aktuāliem jautājumiem, apzinoties sevi ne tikai kā daļu no Latvijas, bet arī Eiropas Savienības.

Sekot projekta aktivitātēm var sociālajos tīklos

Informācija par projektu: www.jauniesusaeima.lv
9.Jauniešu Saeimas plakāts: https://www.saeima.lv/files/Jauniesu_Saeima_2019.pdf

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem