Deputāti: Eiropas Komisijas ziņojums norāda uz nepieciešamību mazināt sociālo nevienlīdzību Latvijā

(22.03.2019.)

Par spīti ekonomiskajai izaugsmei Eiropas Komisijas ziņojums par Latviju atspoguļo arī valstī valdošo ekonomisku nevienlīdzību, piektdien, 22.martā, kopsēdē tiekoties ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieku eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdi Dombrovski, secināja Saeimas Eiropas lietu komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

“Izstrādājot ziņojumus par dalībvalstu ekonomisko attīstību, Eiropas Komisija padziļināti izvērtējusi dalībvalstu iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību, kā arī sniegusi priekšlikumus tās mazināšanai. Latvijas ziņojumā uzsvērts, ka tieši ieguldījumi inovācijās, reģionālajā attīstībā un cilvēkkapitālā ir tie stūrakmeņi, kas Latvijai ļautu uzlabot tās sociālo, veselības aizsardzības un publiskās pārvaldības politiku. Atzinīgi var novērtēt to, ka Eiropas Savienības ieteikumi nākotnes attīstībā balstās tieši ieguldījumā cilvēkkapitālā, kā arī nevienlīdzības mazināšanā,” pēc ziņojuma noklausīšanās akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

“Ziņojums ļoti precīzi norāda uz problēmām veselības aprūpē Latvijā. Piemēram, izceļot to, ka astmas slimnieku hospitalizācijas rādītāji Latvijā ir daudz augstāki nekā vidēji Eiropas Savienības. Tāpat ziņojums norāda uz pretrunu, jo par spīti pietiekamam finansējumam kardioloģijā Latvijā joprojām valda augsta mirstība ar akūtu miokarda infarktu. Pateicoties Eiropas Komisijas ziņojumam, arī Saeima savā darbā var daudz stingrāk pieķerties šīs problēmas analīzei un potenciālā risinājuma meklējumam,” sacīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Tikšanās laikā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis deputātus informēja par ziņojumā ietverto Latvijas ekonomiskās izaugsmes analīzi, padziļināti iztirzājot attīstību nodarbinātības, izglītības, veselības, reģionālās attīstības un citās jomās. Tāpat V.Dombrovskis informēja par Latvijas progresu strukturālo reformu īstenošanā, makroekonomikas nelīdzsvarotības novēršanā un koriģēšanā.  

Pēc ziņojuma noklausīšanās savu redzējumu izteica arī sadarbības partneru organizācijas. Latvijas Darba devēju konfederācija atzinīgi novērtēja ziņojumā uzsvērto sociālā dialoga partneru lomu un sociālās kapacitātes stiprināšanu, savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aicināja ziņojumā paustos ieteikumus ņemt vērā, izstrādājot 2020.gada budžetu.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157679482286358
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā