Juridiskā komisija virza izskatīšanai Saeimā CVK jauno sastāvu

(19.03.2019.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 19.martā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektus par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) locekļu un komisijas priekšsēdētāja ievēlēšanu.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja amatam bija izvirzītas divas kandidatūras – CVK ilggadējais vadītājs Arnis Cimdars un  Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa. Pirms lēmuma pieņemšanas deputāti iztaujāja potenciālos CVK priekšsēdētājus par komisijas darba vīziju un būtiskākajiem izaicinājumiem.

Deputāti, balsojot ar vēlēšanu zīmēm, septiņiem deputātiem balsojot par, trim pret un vienam nebalsojot, lēma ievēlēšanai CVK priekšsēdētāja amatā virzīt Kristīni Bērziņu.  

Savukārt frakciju izvirzītie CVK locekļu amata kandidāti ir Edgars Baldunčiks, Ritvars Eglājs, Sofija Grīnvalde, Dzintra Kusiņa, Aleksandrs Maļcevs, Sigords Stradiņš un Valdis Verners. Visiem kandidātiem komisijas sēdē izteikts vienbalsīgs deputātu atbalsts.

Juridiskā komisija nolēma aicināt Saeimu abus lēmuma projektus izskatīt Saeimas 21.marta sēdē.

Likums „Par Centrālo vēlēšanu komisiju” nosaka, ka Saeima ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc sanākšanas izveido Centrālo vēlēšanu komisiju kā pastāvīgi darbojošos valsts institūciju. 

Saskaņā ar likumu CVK sastāvā ir deviņi locekļi – priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, bet vienu locekli – Augstākā tiesa savā plēnumā no tiesnešu vidus.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt