Plāno aizliegt PSRS un nacistiskās Vācijas formastērpu izmantošanu sapulcēs, gājienos un piketos

(19.03.2019.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, otrdien, 19.martā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”. Tie paredz, ka sapulču, gājienu un piketu dalībniekiem šo pasākumu laikā būs aizliegts izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpus.

“Cilvēkiem ir jāsaprot, ka valkāt nacistu vai padomju formas un simboliku publiskos pasākumos mūsu valstī nav pieņemami,” pēc sēdes uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš un informēja, ka līdzīgas izmaiņas iecerēts veikt arī Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Par bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un represīvo iestāžu formastērpu izmantošanu (arī stilizētā veidā) plānots piemērot naudas sodu līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām fiziskām personām, bet juridiskajām personām - līdz tūkstoš četrsimt divdesmit naudas soda vienībām. Attiecīgais sods paredzēts arī par karogu, ģerboņu un himnu, nacistiskās svastikas, SS zīmju un padomju simbolu - sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni – izmantošanu.

Pašlaik likums paredz, ka sapulču, gājienu un piketu dalībniekiem ir aizliegts izmantot bijušās PSRS, Latvijas PSR un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus, himnas un simboliku (arī stilizētā veidā).

Iecerēts, ka plānotie grozījumi stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī. Saeimai tie vēl jāskata divos lasījumos.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā