Saeimā norisināsies konference “Baltijas ES sarunas 2019: politisko pārmaiņu gaidās”

(15.03.2019.)

Lai diskutētu par Baltijas valstu aktualitātēm Eiropas Savienības (ES) nākotnes attīstības scenāriju kontekstā, Saeimā 5.aprīlī notiks starptautiska konference “Baltijas ES sarunas 2019: politisko pārmaiņu gaidās”. To organizē Saeima sadarbībā ar Latvijas Ārpolitikas institūtu un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja vietas izpildītājs Andris Kužnieks.

Pirmā konferences sesija būs veltīta politiskās atjaunošanās procesiem ES. Tajā diskutēs par ES un tās institūciju nākotnes politisko veidolu, kā arī to lomu turpmākajos gados. Savukārt otrās sesijas laikā dalībnieki spriedīs par ES daudzgadu budžeta plānu 2021.-2027.gadam.

Pēc tam norisināsies arī trīs paralēlas diskusijas. Pirmajā no tām uzmanības centrā būs jautājums par ES nākotnes darbības virzieniem starptautiskajā tirdzniecības vidē. Otrā paralēlā diskusija būs veltīta jautājumam par Eiropas drošības un aizsardzības politikas sistēmas nākotni. Savukārt trešajā diskusijā klātesošie spriedīs par ES institūciju lomu cīņā ar mūsdienu izaicinājumiem informatīvajā telpā.

Pasākuma noslēgumā klātesošie diskutēs par ES un ASV starptautiskajām attiecībām un to potenciālo nākotnes attīstību, ņemot vērā arī nākamās ASV prezidenta vēlēšanas, kas notiks 2020.gadā.

Diskusijās piedalīsies gaidāmās Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES sarunu vadītājs Mišels Barnjē (Michel Barnier), Starptautiskā drošības un aizsardzības centra direktors Svens Sakovs (Sven Sakkov), bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Latvijas Universitātes profesore Inna Šteinbuka, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda un citi.

Starptautiskā augsta līmeņa konference “Baltijas ES sarunas 2019: politisko pārmaiņu gaidās” norisināsies 5.aprīlī pulksten 9:00 Baltiešu zālē Jēkaba ielā 6/8.

Reģistrācijas forma dalībai konferencē: https://ej.uz/pp62

Mediju ievērībai:

Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, pasākuma atspoguļošanai lūdzam pieteikties, rakstot e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā