Saeima galīgajā lasījumā lems par dokumentu elektronisku apriti būvniecībā

(13.02.2019.)

Saeima ceturtdien, 14.februārī, galīgajā lasījumā skatīs Būvniecības likuma grozījumus, kas nepieciešami, lai būvniecības jomā no 2020.gada varētu pāriet uz dokumentu apriti elektroniski. 

Galīgajā lasījumā Saeima skatīs arī izmaiņas Publisko iepirkumu likumā. Tie rosināti, lai noteiktu stingrāku regulējumu apsardzes pakalpojumu iepirkumiem ar mērķi ierobežot nepamatota valsts finansējuma saņemšanu un mazināt ēnu ekonomikas izplatību šajā pakalpojumu sfērā. 

Vēl galīgajā lasījumā rītdien plānots lemt par grozījumiem Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likumā, ar kuriem plānots ostām un ostu termināliem, kur notiek kuģu balasta tilpņu tīrīšana vai labošana, uzlikt jaunu pienākumu – nodrošināt kuģu balasta ūdens nosēdumu pieņemšanu. 

Otrajā lasījumā deputāti rīt skatīs priekšlikumus Konkurences likuma grozījumiem, kas saistīti ar godīgas konkurences nodrošināšanu tiešās pārvaldes un pastarpinātās pārvaldes iestādēs un kapitālsabiedrībās. 

Tāpat otrajā lasījumā darba kārtībā ir Krimināllikuma grozījumi, kas paredz stiprināt aizsardzību pret noziedzīgiem nodarījumiem finanšu sektorā, arī valsts amatpersonu atbildību, rīkojoties ar tām uzticētajiem finanšu līdzekļiem un īpašumiem. 

Vēl otrajā lasījumā plānots skatīt izmaiņas Tiesu izpildītāju likumā, un zvērinātiem tiesu izpildītājiem paredzēts noteikt jaunu amata darbību – mantojuma masas sastāvā norādītas nereģistrējamas kustamas mantas saraksta sastādīšanu. 

Savukārt, lai varētu noteikt precīzu un nepārprotamu kārtību, kādā tiek iegūta un reģistrēta piekrišana audu un orgānu ziedošanai Latvijā, parlaments vērtēs otrajam lasījumam sagatavotos priekšlikumus grozījumiem likumā “Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā”. 

Rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par finansējuma piešķiršanu Latvijas Radio 4 un sabiedrisko mediju portāla LSM.lv angļu un krievu valodas versijas darbības nodrošināšanai. 

Izskatīšanai Saeimā iesniegti jauni likumprojekti, un Saeima lems par to nodošanu izskatīšanai komisijās. Deputāti rosina palielināt finansējumu autoceļu sakārtošanai, no 2021.gada noteikt minimālo mēneša darba algu ne mazāku par 500 eiro mēnesī un neapliekamo minimumu 6000 eiro apmērā gadā, kā arī palielināt ģimenes valsts pabalstu. Tāpat deputāti rosina grozīt azartspēļu un izložu likumu, lai ieviestu to personu reģistru, kuras izteikušas vēlmi tām liegt spēlēt azartspēles. 

Ministru kabinets lūdzis Saeimu sēdes darba kārtībā iekļaut grozījumus trīs likumos saistībā ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes gaidāmo izstāšanās no Eiropas Savienības. Tie paredz precizēt tiesisko regulējumu par publisku dokumentu legalizācijas prasībām, kā arī nodrošināt atvieglojumus arī divējāda lietojuma preču tranzītam uz/no Apvienotās Karalistes. 

Saeimas 14.februāra sēdes darba kārtībā ir iekļauti 27 jautājumi. Savukārt pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana deputātu jautājumu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt