Budžeta komisija: vidēja termiņa budžeta projektu 2019.gadam negatavos

(06.02.2019.)
Galerija

Vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projektu 2019.gadam negatavos. Par to trešdien, 6.februārī, vienojās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti, lemjot iesniegt izskatīšanai Saeimā attiecīgus grozījumus Likumā par budžetu un finanšu vadību. 

“Šī gada valsts budžeta projektu Saeimā plānots iesniegt marta sākumā, bet spēkā tas varētu stāties vien aprīļa otrajā pusē. Līdz ar to, ņemot vērā, ka aprēķiniem tiktu izmantotas pagājušā gada makroekonomiskās prognozes, vairs nav lietderīgi izstrādāt likumā noteikto vidēja termiņa budžeta ietvaru šim gadam. Turklāt rudenī vidēja termiņa budžeta ietvars būs jāgatavo jau nākamajam triju gadu periodam,” pauž Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.    

Būtiski arī, ka līdz aprīļa vidum iesniegšanai Eiropas Komisijā valdībai ir jāizstrādā Latvijas Stabilitātes programma, un tā jau tiktu balstīta uz jaunākajām valsts makroekonomikas attīstības prognozēm, teikts likumprojekta anotācijā. 

Likuma grozījumus rosinājusi Finanšu ministrija, ņemot vērā, ka šogad nav stājies spēkā gadskārtējais valsts budžeta likums un tika apstiprināts valsts pagaidu budžets 2019.gadam. 

Grozījumi paredz, ka 2019.gadā vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projekts tiek sagatavots tikai 2020., 2021. un 2022.gadam. Ministru kabinetam tas Saeimā jāiesniedz vienlaikus ar likumprojektu par valsts budžetu 2020.gadam. 

Saskaņā ar budžeta un finanšu vadības likumu vienlaikus ar gadskārtējā valsts budžeta likuma projektu Saeimā jāiesniedz arī vidēja termiņa budžeta ietvara likuma projekts nākamajiem trijiem gadiem. 

Budžeta komisija aicinās Saeimu grozījumus budžeta un finanšu vadības likumā iekļaut Saeimas 7.februāra sēdē, noteikt tiem steidzamību un pieņemt gan pirmajā, gan arī otrajā – galīgajā – lasījumā, informē komisijas priekšsēdētājs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde