Saeima medībām paredzētos šaujamieročus plāno ļaut izmantot no 16 gadu vecuma

(31.01.2019.)

Saeimas deputāti ceturtdien, 31.janvārī, otrajā lasījumā atbalstīja jauna Ieroču aprites likuma projektu. Tostarp atbalstīts priekšlikums, kas paredz, ka medībām domātos šaujamieročus varēs izmantot no 16 gadu vecuma.

Saeimas otrajā lasījumā atbalstītais priekšlikums paredz, ka fiziskajai personai, kura sasniegusi 16 gadu vecumu, ar vecāku vai likumisko pārstāvju atļauju ieroča īpašnieka vadībā ir tiesības medībās izmantot medībām paredzētu šaujamieroci. Iecerēts, ka par drošības prasību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu attiecīgajā gadījumā būs atbildīgs ieroča īpašnieks.

Tāpat likumprojekts paredz, ka Valsts policija ieroča glabāšanas, nēsāšanas, kolekcijas atļaujas, kā arī Eiropas šaujamieroču apliecības izsniegs uz pieciem gadiem, bet medību lietojumam — uz nenoteiktu laiku, nodrošinot atļauju periodisku pārskatīšanu ne retāk kā reizi piecos gados. Šobrīd likums nosaka, ka ieroču kolekcijas, kā arī ieroča glabāšanas atļaujas, ja nav noteikts citādi, izsniedzamas uz nenoteiktu laiku, bet ieroča nēsāšanas atļaujas - uz 10 gadiem. Savukārt Eiropas šaujamieroču apliecības jau pašlaik tiek izsniegtas uz pieciem gadiem.

Tāpat iecerēts, ka uzturlīdzekļu parādniekiem varēs apturēt medību, sporta, kolekcijas un pašaizsardzības šaujamieroču iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas un nēsāšanas atļauju.

Ar jauno Ieroču aprites likumu iecerēts noteikt jaunu ieroču un munīcijas klasifikāciju un nodrošināt Latvijas un Eiropas Savienības tiesību normu savstarpēju saskaņotību ieroču aprites jomā. Likumprojekts paredz ieročus un munīciju atbilstoši to tehniskajiem parametriem iedalīt A, B, C, D, E un F kategorijās. Vienlaicīgi likumprojektā saglabāta nacionālā ieroču un munīcijas klasifikācija pēc ieroču lietojuma pašaizsardzības, medību, sporta un kolekcijas ieročos, kā arī paredzēts jauns lietojuma veids - kultūras jomas un vēstures notikumu atveidošanai. Paredzēts, ka ieroču un munīcijas klasifikācija neattieksies uz dienesta un militārajiem ieročiem.

Lai jaunais likums stātos spēkā, tas Saeimai vēl jāskata trešajā – galīgajā - lasījumā.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde