Deputāti iestājas par Latvijas pilsoņu interešu aizstāvību Lielbritānijā pēc Brexit

(30.01.2019.)
Galerija

Pēc Apvienotās Karalistes gaidāmās izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit vēlamies sekmēt tur dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem pēc iespējas labākus uzturēšanās un darba nosacījumus. Latvijas valstspiederīgo interešu aizstāvība ir viena no mūsu prioritātēm, trešdien, 30.janvārī, uzsvēra deputāti pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēdes, kurā parlamentārieši tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kītu Šenonu (Keith Shannon).

“Viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas ir un būs deputātu uzmanības centrā, ir mūsu pilsoņu interešu aizstāvība. Apvienotā Karaliste ir Latvijai svarīgs sadarbības partneris, esam ieinteresēti kontaktus turpināt arī nākotnē un attiecīgi nodrošināt pēc iespējas labvēlīgākus nosacījumus Apvienotās Karalistes pilsoņiem, kuri mīt Latvijā,” pēc sēdes sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Kā akcentēja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, situācija ir sarežģīta, un deputāti turpina sekot līdzi notikumu attīstībai: “No Apvienotās Karalistes vēstnieka Latvijā šodien saņēmām garantijas, ka jebkāda iznākuma gadījumā Latvijas un citu Eiropas Savienības pilsoņu tiesības tiks saglabātas tajā pašā apjomā, kādas tās ir šobrīd. Šis arī mums šobrīd ir vissvarīgākais jautājums, jo neskaidrības laikā ir svarīgi nodrošināt, ka cilvēki jūtas stabili un droši par savu nākotni.”

Trešdien Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas kopsēdē deputāti uzklausīja Apvienotās Karalistes vēstnieku, pārrunājot aktualitātes Brexit procesa virzībā, potenciālās sadarbības iespējas un nākotnes perspektīvas. Vēstnieks akcentēja, ka ES pilsoņi, kuri līdz Brexit dzīvojoši Apvienotajā Karalistē, un viņu ģimenes locekļi varēs tur palikt.

Kā uzsvēra vēstnieks, Latvija ir nozīmīgs Apvienotās Karalistes sadarbības partneris, mums ir kopīgas intereses daudzos jautājumos, tostarp drošībā, un Apvienotā Karaliste ir ieinteresēta turpināt sadarbību.

Deputāti kā būtisku izcēla vakar, 29.janvārī, notikušo balsojumu Apvienotās Karalistes parlamentā, kas saistīts ar vienošanos par izstāšanos no ES. Kā akcentēja V.A.Tērauda, deputāti sekos līdzi, vai pēc vakardienas balsojuma būs kādas nozīmīgas pārmaiņas, kas liktu arī ES dalībvalstīm domāt par Brexit termiņa pagarinājumu vai atgriešanos pie sarunām. Kā būtisku punktu Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja uzsvēra arī jautājumu par sauszemes robežu starp Īrijas Republiku un Ziemeļīriju.

Lielbritānijas izstāšanās no ES ir paredzēta šī gada 29.martā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157678211325298
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem