Vita Anda Tērauda ārlietu debatēs: ārpolitikā stingri jāpieturas pie demokrātiskām vērtībām

(24.01.2019.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, ceturtdien, 24.janvārī, parlamenta ikgadējās ārlietu debatēs aicināja mūsu valsts ārpolitikā stingri integrēt demokrātiskās vērtības.

“Vienota un stipra Eiropa ir mūsu ārpolitikas prioritāte, mūsu drošība un labklājība, mūsu kopējā telpa. Eiropa nav tikai ekonomiskā vai monetārā savienība, tā nav tikai papildu budžeta iespējas vai plašāka dzīves telpa mūsu studēt gribošajiem jauniešiem vai diasporai. Eiropa ir arī vērtību telpa,” uzsvēra V.A.Tērauda. “Katra Eiropas Savienības dalībvalsts, pievienojoties savienībai, apliecinājusi savu piederību kopīgām vērtībām. Tās ir demokrātijas standarti, cilvēktiesības, pilsoniskās brīvības, likuma vara un tiesu varas neatkarība.”

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Eiropas Savienības (ES) demokrātisko vērtību telpa šobrīd saskaras gan ar ārējiem, gan iekšējiem apdraudējumiem. Viens no ES aktuālajiem jautājumiem šogad būs informatīvās telpas un vēlēšanu procesa pasargāšana no hibrīdkara manipulācijām.

Mums ir jātiecas kritiski izvērtēt veiksmes un neveiksmes un jābūt atvērtiem tālākam regulējumam, ja izrādīsies, ka ar esošo rīcības politiku un privātā sektora – interneta telpā un sociālajos medijos strādājošo - brīvprātīgu apņemšanos informācijas telpu pasargāt nevarēs, sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Savukārt iekšējs apdraudējums ir atsevišķu dalībvalstu rīcība, kas liecina par atkāpēm no tām vērtībām, kas šķita visiem kopējas, piemēram, tiesu varas neatkarības, preses brīvības, pilsoniskās sabiedrības neiegrožotas darbošanās. Iespēja sasaistīt Eiropas vērtību ievērošanu ar ES budžeta līdzekļu pieejamību paplašinātu rīcības arsenālu, lai ietekmētu dalībvalstis šādos gadījumos, uzsvēra V.A.Tērauda. Runājot par ES daudzgadu budžetu, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvijai ir jāaizstāv nevienlīdzības mazināšana ES, ko ļauj īstenot ES kohēzijas politika.

Tāpat Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja debatēs akcentēja, ka jautājumā par Apvienotās Karalistes gaidāmo izstāšanos no ES jeb Brexit svarīga Lielbritānijā dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo tiesību aizsardzība. “Saeimai jābūt gatavai operatīvi reaģēt, ja situācijas risinājumi prasīs likumdevēja rīcību,” uzsvēra V.A.Tērauda. Aicinot veicināt tautiešu interešu aizsardzību, V.A.Tērauda izcēla pērn pieņemtā Disaporas likuma nozīmību, kas parāda Latvijas gatavību uzņemties pastāvīgus pienākumus pret pilsoņiem un valsts piederīgajiem, kas atrodas ārzemēs.

Saeimas sēdē ceturtdien, 24.janvārī, notiek ikgadējās ārpolitikas debates, kurās deputātiem ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ziņoja par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos.

 

 

Saeimas Preses dienests

 

 

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem