Būvniekiem ziņas vienotajai darba laika uzskaites datubāzei būs jāsniedz no šī gada oktobra

(10.01.2019.)

Saeima ceturtdien, 10.janvārī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā “Par nodokļiem un nodevām”, nosakot, ka būvniekiem elektroniski uzkrātā informācija par katras būvlaukumā strādājošās personas darba laiku vienotajā nozares elektroniskās darba laika uzskaites datubāzē jāsniedz, sākot ar šī gada oktobri.

Likums grozīts, ņemot vērā, ka iepriekš noteiktajā termiņā – 1.janvārī – vienotā datubāze darbu nevarēja uzsākt, jo Būvniecības valsts kontroles birojam datubāzes darbības nodrošināšanai   Būvniecības informācijas sistēmā nepieciešams iestrādāt jaunu moduli.

Elektroniskā darba laika uzskaites sistēma būvlaukumos ieviesta kopš 2017.gada 1.oktobra, un tajā galvenajam būvdarbu veicējam jānodrošina visu būvlaukumā strādājošo darba laika elektroniska uzskaite un tā kontrole. Elektroniski jāreģistrē arī personas, kuras uzturas būvlaukuma teritorijā, bet nav nodarbinātas būvdarbos, piemēram, materiālu piegādātāji, pasūtītāju pārstāvji. Tāpat būvnieku darba laiks sistēmā jāuzskaita un jākontrolē apakšuzņēmējam. 

Elektroniskā darba laika uzskaites sistēma, ņemot vērā augsto ēnu ekonomikas īpatsvaru būvniecības jomā, ieviesta, lai mazinātu krāpšanos ar darba laika uzskaiti un darba samaksu aplokšņu algās, kā arī efektīvāk kontrolētu būvuzņēmumus nodarbinātības un nodokļu nomaksas jomā. 

Darba laika reģistrācija ļauj nodrošināt šo datu glabāšanu, kā arī šīs informācijas sniegšanu nodokļu administrācijai, nodarbinātības un būvniecības procesa kontrolētājiem.

Elektroniski darba laiks jāfiksē visos būvdarbos, kuru izmaksas veido vienu miljonu eiro vai vairāk.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt