Publisko izdevumu komisija: pēc iespējas ātrāk jāsakārto pedagogu atalgojuma sistēma

(28.11.2018.)
Galerija

Pedagogu atalgojuma sistēma jāsakārto pēc iespējas ātrāk. Nav pieņemams, ka darbus, kas nepieciešami tās uzlabošanai, plānots veikt vairāku gadu laikā. Mums vajadzīgi arī īstermiņa mērķi, kurus varam izvirzīt, lai situāciju uzlabotu. To Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē trešdien, 28.novembrī, uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens.

Komisijas deputāti sēdē tikās ar Valsts kontroles (VK), Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvjiem, lai apspriestu VK veiktās revīzijas par pedagogu atlīdzības sistēmu rezultātus.

Revīzijas, kas veikta 32 Latvijas skolās un IZM, rezultāti liecina, ka pedagogu darba samaksas sistēmu nepieciešams vienkāršot, padarīt saprotamāku un caurskatāmāku, skaidroja VK pārstāvji. Secināts, ka nevienā no skolām nav pilnībā ievērots regulējums par pedagogu darba samaksu, savukārt pedagogu slodze un alga noteikta pēc skolas vadības ieskatiem. Tāpat problēmas saskatītas skolās īstenotajā piemaksu, naudas balvu un prēmiju sistēmā. Turklāt secināts, ka 70,8 procenti pedagogu jauno darba samaksu uzzina tikai tad, kad jau sācies jaunais mācību gads.

Balstoties uz revīzijas rezultātiem, VK aicinājusi nozares ministriju izvērtēt iespēju noteikt pedagogiem normālo jeb 40 darba stundu slodzi nedēļā līdzšinējo 30 stundu vietā un veikt citas izmaiņas, lai mazinātu ar darba laika un samaksas noteikšanu saistīto birokrātisko slogu. Skolotāji laicīgi jāinformē par gaidāmo algu apmēru, tāpat jāveic papildu uzraudzība valsts mērķdotāciju izlietojumam. Savukārt pašvaldības aicinātas sakārtot darba samaksas regulējumu skolās un veicināt skolotāju tiesību ievērošanu, piemēram, veicot atbilstošu virsstundu uzskaiti.

IZM pārstāvji komisijas deputātiem skaidroja, ka dažādas ar pedagogu atalgojuma sistēmu saistītas izmaiņas jau regulāri tiek īstenotas, un šis darbs nākotnē turpināsies, bet problēmas radot, piemēram, tādi aspekti kā pedagogu dažādā noslodze. Tomēr komisijas deputāti norādīja, ka daļa no revīzijā izgaismotajiem jautājumiem risināmi jau līdz nākamā mācību gada sākumam, un lūdza VK noteikt reālistiskus, bet īsākus atklāto problēmu risināšanai paredzētos termiņus.

Foto no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157676143554928
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde