I.Lībiņa-Egnere Londonā: Facebook sadarbība ar valstīm dezinformācijas ierobežošanā un ārējās ietekmes novēršanā ir jāuzlabo

(28.11.2018.)
Galerija

Sociālajai platformai Facebook jāuztur regulārs dialogs un sadarbība ar valstu valdībām un likumdevējiem, lai nodrošinātu gan dezinformācijas ierobežošanu un politisko reklāmu finansēšanas caurskatāmību, gan lietotāju datu aizsardzību. Tas nepieciešams, lai mazinātu pasaulē pieaugošās bažas, ka Facebook arī turpmāk varētu tikt izmantots kā rīks vēlēšanu ietekmēšanai. To, piedaloties pirmajā Augsta līmeņa starptautiskās komitejas cīņai ar dezinformāciju un viltus ziņām sēdē Londonā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere.

Ņemot vērā Latvijas ģeopolitisko situāciju un nopietno attieksmi pret iespējamiem Krievijas mēģinājumiem ietekmēt demokrātiskos procesus, mūsu valsts jau savlaicīgi gatavojās šoruden notikušajām Saeimas vēlēšanām. Apvienojot gan valdības un likumdevēja, gan ekspertu un mediju spēkus, lai kopīgi izstrādātu stratēģiju politisko reklāmu izplatības un finansēšanas caurskatāmības veicināšanai sociālajā platformā, komitejas sēdē, kurā deviņu valstu parlamentārieši tikās ar Facebook viceprezidentu uzņēmuma politikas jautājumos Ričardu Allanu (Richard Allan), sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Latvija ir viena no retajām valstīm, kurām sadarbība ar Facebook, uzraugot dezinformācijas un viltus ziņu izplatīšanas aktivitātes un politisko reklāmu finansējuma izcelsmi sociālajos tīklos, vēlēšanu laikā bijusi kopumā sekmīga. Taču ikdienā strādāt šādā paaugstinātas intensitātes režīmā nespēj neviena valsts, tādēļ ir ļoti svarīgi, lai sadarbība būtu ne tikai valstu valdību, bet arī pašu sociālo tīklu prioritāte, uzsvēra I.Lībiņa-Egnere.

Starptautiskās komitejas sēdē parlamentārieši izteica bažas par Facebook nepietiekamo sniegumu lietotāju datu aizsardzības jautājumos, kā arī uzsvēra kopējo uzņēmuma uzticamības krīzi.

I.Lībiņa-Egnere kopā ar citu valstu parlamentāriešiem Londonā parakstīja deklarāciju, kurā izvirzīti starptautiski principi dezinformācijas, viltus ziņu, agresijas un naida runas izplatības ierobežošanai internetā. Deklarācijā uzsvērta nepieciešamība pēc koordinētas sadarbības, vienotu starptautisku standartu noteikšanas un sociālo mediju un tehnoloģiju kompāniju atbildības un pakļaušanās šādam regulējumam.

Pirmā Augsta līmeņa starptautiskās komitejas cīņai ar dezinformāciju un viltus ziņām sēde notika 27.novembrī Londonā, un tajā piedalījās pārstāvji no deviņu valstu parlamentiem – Apvienotās Karalistes, Latvijas, Īrijas, Argentīnas, Brazīlijas, Kanādas, Beļģijas, Francijas un Singapūras.

Augsta līmeņa starptautiska komiteja cīņai ar dezinformāciju un viltus ziņām izveidota pēc Apvienotās Karalistes Parlamenta Pārstāvju palātas Digitālās, kultūras, mediju un sporta komisijas iniciatīvas, un tās uzmanības centrā ir jautājumi, kas saistīti ar dezinformācijas un viltus ziņu izplatības ierobežošanu internetā un globālā tīmekļa uzraudzības un pārvaldības jautājumiem.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157676143283908

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde