Cilvēktiesību komisija neturpinās darbu pie Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas likuma grozījumiem

(28.11.2018.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 28.novembrī, lēma neturpināt darbu pie grozījumiem Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) likumā.

LELB likuma grozījumi paredzēja papildināt likumu ar preambulu par LELB darbības nepārtrauktību Latvijā. Deputāti un uzaicinātie institūciju pārstāvji sēdē uzsvēra likumprojektā esošās pretrunas un aicināja pārdomāt citus iespējamos risinājumus situācijas uzlabošanai, piemēram, jauna likumprojekta izstrādi.  

Vienlaikus deputāti vienojās, ka turpinās darbu pie Reliģisko organizāciju likuma grozījumiem. Grozījumi paredzēti, lai izpildītu šī gada aprīļa Satversmes tiesas spriedumu, kas par neatbilstošām Satversmei atzina vairākas Reliģisko organizāciju likuma normas, tostarp, atsevišķus ierobežojumus jaunu reliģisku savienību veidošanai Latvijā.

Satversmes tiesas spriedums pēc būtības maina līdz šim pastāvējušo kārtību valsts un reliģisko organizāciju attiecībās, izbeidzot līdz šim likumā noteiktās atšķirības attiecībā uz draudžu reģistrāciju, juridiskās personas statusa iegūšanu un organizāciju tiesību un pilnvaru apjomu, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Kopumā 13.Saeima var lemt par 145 likumprojektu pārņemšanu, kuru izskatīšana nav pabeigta iepriekšējā Saeimas sasaukumā. 

Saeimas kārtības rullis paredz — ja iepriekšējā Saeima savu pilnvaru laikā nav pabeigusi likumprojekta izskatīšanu, bet tas izskatīts vienā vai divos lasījumos, nākamā Saeima savā pirmajā sesijā var lemt, vai likumprojekta izskatīšana ir turpināma. Iepriekšējās Saeimas likumprojektu izskatīšanu var rosināt Valsts prezidents, Ministru kabinets, Saeimas komisija vai ne mazāk kā pieci deputāti. Saeima atsevišķi lemj par katru likumprojektu un, ja nolemj turpināt tā izskatīšanu, nosaka atbildīgo komisiju un priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Šādā kārtībā atbildīgajai komisijai nodots likumprojekts tiek uzskatīts par pieņemtu pirmajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde