Saeima ratificē Konvenciju par zagtajiem vai nelikumīgi izvestajiem kultūras priekšmetiem

(01.11.2018.)

Saeima ceturtdien, 1.novembrī, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru ratificēta 1995.gada 24.jūnija UNIDROIT Konvencija par zagtajiem vai nelikumīgi izvestajiem kultūras priekšmetiem. Tā regulē nelikumīgos arheoloģiskos izrakumos iegūtu kultūras priekšmetu vai likumīgos izrakumos iegūtu, bet nelikumīgi paturētu kultūras priekšmetu restitūcijas iespēju, kā arī likumīgi izvestu, bet noteiktajā termiņā neatgrieztu kultūras priekšmetu atgriešanas iespēju. 

Latvijā patlaban spēkā ir Eiropas Savienības regulējums par mākslas priekšmetu izvešanu un nelikumīgi izvesto mākslas antikvāro priekšmetu atgriešanu, bet trūkst starptautiska regulējuma attiecībā uz trešajām valstīm. No muzejiem, arheoloģisko izrakumu vietām, baznīcām un publisko institūciju kolekcijām nelikumīgi iegūtās kultūras vērtības veido lielu daļu no starptautiskā nelegālā mākslas tirgus, bet objektu atgūšana bieži vien ir apgrūtināta. To aizsardzība ir būtiska gan no vēstures, mākslas un arheoloģijas viedokļa, gan arī zinātnes interesēs, teikts likumprojekta anotācijā. 

Konvencija attiecas uz starptautiskām prasībām par zagtu kultūras priekšmetu restitūciju un par tādu kultūras priekšmetu atdošanu, kuri nelikumīgi izvesti no tās dalībvalsts teritorijas. Līgums regulē gadījumus, kad priekšmeti uzskatāmi par zagtiem, bet to atgriešana izcelsmes valstī definējama kā restitūcija, kā arī gadījumus, kad atgriežami priekšmeti, kas no līgumslēdzējas valsts nelikumīgi izvesti. Tāpat tajā noteikti termiņi, kādos iesniedzamas zagto, kā arī nelikumīgi izvesto kultūras priekšmetu atgriešanas prasības. 

Konvencija noteic, ka kultūras priekšmeta valdītājam, kas ir saņēmis prasību zagto vai nelikumīgi izvesto priekšmetu atdot, ir tiesības atgriešanas brīdī saņemt kompensāciju, ja valdītājs nav zinājis un pamatoti nav varējis zināt, ka priekšmets ir zagts vai nelikumīgi izvests. 

Līgums regulē arī citus jautājumus attiecībā uz starptautiskām prasībām par zagtu vai nelikumīgi izvestu priekšmetu atgriešanu. 

Šī konvencija ir otrais nozīmīgākais starptautiskais līgums nelikumīgas kultūras priekšmetu aprites ierobežošanai pēc UNESCO 1970.gada Konvencijas par kultūras priekšmetu nelikumīgas ievešanas, izvešanas un īpašumtiesību maiņas aizliegšanu un novēršanu. Latvija abām konvencijām pievienojas vienlaikus.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde