Baltijas valstu deputāti Viļņā spriedīs par ciešāku sadarbību

(24.10.2018.)

Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācija 25. un 26.oktobrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā piedalīsies BA 37.sesijā, lai kopā ar Lietuvas un Igaunijas deputātiem spriestu par ciešāku sadarbību.

Parlamentārieši diskutēs par Baltijas valstu reģionālās drošības stratēģiju, kopējo gāzes un elektroenerģijas tirgu, kā arī dzelzceļa projekta Rail Baltica attīstību. Tāpat plānots spriest par alkohola patēriņa mazināšanas politiku Baltijā. Darba kārtībā ir arī jautājumi par ciešāku sadarbību kultūras jomā, kas saistīti ar Baltijas Kultūras fonda izveidi.

Sesiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Lietuvas parlamenta priekšsēdētājs Viktors Pranckietis (Viktoras Pranckietis) un Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs Eiki Nestors (Eiki Nestor).

Latvijas delegāciju vadīs BA viceprezidents Jānis Vucāns, un uz Viļņu dosies arī delegācijas vadītāja vietnieks Romualds Ražuks un delegācijas locekļi Jānis Ādamsons, Atis Lejiņš, Kārlis Krēsliņš, Sergejs Potapkins, Valdis Skujiņš, Veiko Spolītis, Zenta Tretjaka un Juris Viļums.

BA gadskārtējās sesijas ietvaros sasaukta arī parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma – 24.Baltijas Padome. Plānots, ka tajā klātesošos uzrunās BA prezidents Valērijs Simuliks (Valerijus Simulik) un Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministri.

Tradicionāli sesijas ieskaņā notiks BA balvas laureātu - Baltijas valstu zinātnieku, literātu un mākslinieku – apbalvošanas ceremonija. Šogad BA balvu literatūrā saņems rakstniece Gundega Repše. BA balvu mākslā pasniegs baletdejotājai Jurgitai Droņinai (Jurgita Dronina) no Lietuvas, bet balvu zinātnē - pētniecei Elsai Heinsalu (Els Heinsalu) no Igaunijas.

 

Informācija par BA:
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde