Saeima konceptuāli atbalsta nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Mazpulkiem

(18.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 18.oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru valstij piederošo nekustamo īpašumu Ezermalas ielā 24/26 un Ezermalas ielā 28 plānots bez atlīdzības nodot biedrībai “Latvijas Mazpulki”.

“Ēku nodošana Latvijas Mazpulkiem ļaus plašāk attīstīt biedrības darbu. Saulesdārza teritorija, kur atrodas konkrētie īpašumi, šobrīd ir diezgan sliktā stāvoklī. Kamēr tas nav mazpulku īpašumā, neviens investors nav gatavs veikt ieguldījumus,” uzsver par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Likumprojekts paredz biedrībai aizliegumu nekustamos īpašumus atsavināt vai ieķīlāt. Ja Latvijas Mazpulki beidz pastāvēt, nekustamie īpašumi nododami atpakaļ valstij.

Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, 1913.gadā par tautas saziedotiem līdzekļiem Ezermalas ielā, Rīgā, esošā Grāves muiža tika atpirkta no privātpersonām un kļuva par tautas īpašumu jaunatnes izglītošanai un sporta nodarbību attīstībai. 1936.gadā Saulesdārzs tika nodots Latvijas Mazpulku vajadzībām, un šajā teritorijā notika plaši jauniešu pasākumi līdz pat Latvijas okupācijai 1940.gadā.

Latvijas Mazpulku organizācija tika atjaunota 1991.gadā. Arī mūsdienās tā ir lielākā sabiedriskā bērnu un jauniešu organizācija Latvijā, un biedrībai ir 130 vietējie klubi. Ar likumprojektu paredzēts nodot valsts nekustamos īpašumus Latvijas Mazpulkiem, lai tie turpinātu savu darbību pilsoniskas sabiedrības attīstīšanā un bērnu un jauniešu izglītības atbalstīšanā, akcentēts anotācijā.

Lai likums stātos spēkā, tas jāskata Saeimā trīs lasījumos.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt