Gunārs Kūtris aicina attīstīt ekonomisko sadarbību ar Vjetnamu

(12.10.2018.)
VideoGalerija

Latvija ir ieinteresēta aktivizēt ekonomisko sadarbību ar Vjetnamu, kas šajā sfērā ir mūsu nozīmīgākais partneris Dienvidaustrumāzijā, piektdien, 12.oktobrī, sacīja Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris, parlamentā tiekoties ar Vjetnamas Komunistiskās partijas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieku Tuanfonu Ngujenu (Nguyen Tuan Phong) un viņa vadīto delegāciju.

Plašas perspektīvas pavērtu ciešāka sadarbība tranzīta un loģistikas jomā. Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums un neaizsalstošās ostas sniedz būtiskas priekšrocības preču transportam uz Skandināvijas valstīm, akcentēja G.Kūtris.

Kā uzsvēra Saeimas sekretāra biedrs, esam ieinteresēti mazināt tirdzniecības deficītu ar Vjetnamu, sekmējot farmācijas un kokrūpniecības, kā arī informācijas un komunikācijas produktu eksportu. Vjetnamas tirgū savu vietu jau raduši koksnes izstrādājumi un tehnoloģiju risinājumi no Latvijas, un vēlamies vēl vairāk aktivizēt sadarbību šajā jomā.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību attīstīt līgumtiesisko bāzi un kā pozitīvu piemēru izcēla parakstīto līgumu par dubultās nodokļu uzlikšanas novēršanu, kas ļaus paplašināt sadarbību tirdzniecībā.

Papildu impulsu sniegtu arī brīvās tirdzniecības nolīgums starp Eiropas Savienību (ES) un Vjetnamu, tādēļ atzinīgi vērtējams sarunās panāktais progress, sacīja G.Kūtris. Delegācija no Vjetnamas savukārt pateicās Latvijai par atbalstu ES-Vjetnamas attiecību stiprināšanā, tostarp brīvās tirdzniecības nolīguma virzībai, un pauda cerību par šī līguma iespējami drīzu noslēgšanu.

Turpinot apspriest divpusējo līgumtiesisko bāzi, Saeimas sekretāra biedrs uzsvēra, ka Latvijai ir būtiski noslēgt Readmisijas līgumu ar Vjetnamu, jo tas ir svarīgs priekšnoteikums vīzu atvieglojumu noteikšanai un līdz ar to arī tūrisma attīstībai. Arī Vjetnamas puse pauda interesi par tūrisma sakaru veicināšanu.

Latvija ir ieinteresēta aktivizēt kontaktus arī izglītības jomā. Būtisku pienesumu sniegtu saskaņošanā esošais starpvaldību līgums par sadarbību izglītībā, sacīja G.Kūtris, norādot, ka Latvija ir ieinteresēta strādāt arī pie līguma par augstākās izglītības kvalifikāciju atzīšanu.

Tāpat puses pārrunāja abu valstu kontaktus parlamentārā līmenī, sadarbību starptautiskajās organizācijās, kā arī aktuālo situāciju Latvijā un Vjetnamā, tostarp Saeimas pēcvēlēšanu periodā. Kā akcentēja G.Kūtris, Latvijā tiks turpināts līdzšinējais kurss ārpolitikas un drošības jomā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157702328662505
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt