Saeima ratificē ES un Japānas stratēģiskās partnerības nolīgumu

(11.10.2018.)

Saeima ceturtdien, 11.oktobrī, galīgajā lasījumā pieņēma likumu, tādējādi ratificējot Stratēģiskās partnerības nolīgumu starp Eiropas Savienību (ES) un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Japānu, no otras puses. Paredzēts, ka tas veicinās efektīvu divpusēju ES un tās dalībvalstu un Japānas iesaistīšanos politiskā dialoga stiprināšanā un sadarbības uzlabošanā, tostarp cilvēktiesību, drošības un miera nodrošināšanas jautājumos. 

Nolīgums pozitīvi ietekmēs arī Latvijas un Japānas divpusējās attiecības, kā arī pavērs iespējas sadarbības paplašināšanai, piemēram, tādās Latvijas tautsaimniecības attīstībai perspektīvās jomās kā pētniecība, enerģētika un transports, teikts likumprojekta anotācijā. 

Nolīgumā ir ietverti ES standarta politiskie jautājumi par cilvēktiesībām, Starptautisko Krimināltiesu, masu iznīcināšanas ieročiem, kājnieku un vieglajiem ieročiem un terorisma apkarošanu. Tas attiecas arī uz sadarbību ekonomikas un finanšu politikā un ietver dialogu jomās, kas saistītas ar muitas, nodokļu, lauksaimniecības un citu nozaru jautājumiem. 

Nolīgums paredz sadarbību arī daudzās politikas jomās, piemēram, klimata pārmaiņu, izglītības, nodarbinātības, katastrofu pārvaldības, zivsaimniecības un jūrlietu, tiesu iestāžu sadarbības, nelegāli iegūto līdzekļu legalizācijas, terorisma finansēšanas, organizētās noziedzības un korupcijas, kā arī citās. 

Ar nolīgumu paredzēts izveidot Apvienoto komiteju ES un tās dalībvalstu un Japānas vispārējās partnerības koordinēšanai. 

Nolīgums veidos visaptverošu un mūsdienīgu tiesisko ietvaru sadarbībai starp ES un Japānu. Līdzšinējais pamats pušu attiecībām bija 1991.gada Kopīgā deklarācija un 2001.gada ES–Japānas Rīcības plāns. Lai jaunais nolīgums stātos spēkā, tas jāapstiprina visās dalībvalstīs, kā arī ES Padomē.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde