Precizēts regulējums militārās aviācijas jomā

(11.10.2018.)

Saeimas deputāti ceturtdien, 11.oktobrī, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par aviāciju”. Tie pilnveido tiesisko regulējumu aviācijas jomā, nostiprinot vienādas procedūras attiecībā gan uz Latvijas, gan ārvalstu militārajiem gaisa kuģiem. 

Lai likuma “Par aviāciju” normas attiektos gan uz Latvijas, gan ārvalstu militārās aviācijas gaisa kuģiem, likumā precizēta militārās aviācijas gaisa kuģa definīcija. Tā nosaka, ka militārās aviācijas gaisa kuģis ir Latvijas vai ārvalsts militārās aviācijas gaisa kuģu reģistrā iekļauts gaisa kuģis, kā arī civilās aviācijas gaisa kuģis, kas tiek izmantots militārajām vajadzībām. 

Līdz šim militārās aviācijas gaisa kuģu regulējums bija attiecināms tikai uz Latvijā reģistrētiem gaisa kuģiem, kurus Latvijas Nacionālie bruņotie spēki izmanto valsts aizsardzības funkciju veikšanai. 

Likumā noteikta arī valsts gaisa kuģa definīcija, paredzot, ka tas ir militārajā, muitas un policijas dienestā izmantots gaisa kuģis, kā arī civilās aviācijas gaisa kuģu reģistrā esošs gaisa kuģis, kas attiecīgā lidojuma laikā tiek izmantots tikai valsts delegāciju pārvadāšanai vai valsts vai starptautisko organizāciju funkciju veikšanai. 

Izmaiņas aviācijas likumā bija nepieciešamas, jo militārās aviācijas jomas regulējuma pamatnormas konceptuāli nav mainītas kopš 1994.gada, kad Latvija vēl nebija ne NATO, ne Eiropas Savienības dalībvalsts, teikts likumprojekta anotācijā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā