Inese Laizāne: ikviens nelikumīgi represētais ir jāattaisno

(02.10.2018.)

Ikviena persona, kura ir nelikumīgi represēta, ir jāattaisno, tādējādi atjaunojot vēsturisko taisnīgumu. To otrdien, 2.oktobrī,  sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne komisijas sēdē, kurā deputāti lēma pirmajam lasījumam Saeimā virzīt grozījumus likumā “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju”.

Ar grozījumiem paredzēts paplašināt likumā noteikto reabilitējamo personu loku, lai attaisnotu ne tikai nelikumīgi notiesātos, bet arī personas, kas nogalinātas vai citādi represētas bez tiesiska ietvara, mirušas represiju rezultātā, tiesātas bez pierādījumiem un tiesībām uz aizstāvību, kā arī tiesātas kara tribunālos, teikts likumprojektā.  

Tāpat likumprojekts paredz reabilitēt Latvijas Republikas okupācijas laikā Latvijas teritorijā PSRS nelikumīgi represētos bijušos Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Somijas pilsoņus.

Likumprojekta anotācijā tā autori atzīmē, ka Latvijas Republikas Augstākā padome likumu “Par nelikumīgi represēto personu reabilitāciju” pieņēma 1990.gada 3.augustā – laikā, kad Latvijas teritorijā vēl atradās PSRS Bruņoto spēku daļas un darbojās Valsts Drošības komiteja. Līdz ar to, lai nodrošinātu tūlītēju reabilitācijas procesa uzsākšanu, plašāku reabilitējamo personu loku tobrīd nebija iespējams noteikt.

“Mēs rosinām nākamo Saeimu turpināt likumprojekta izskatīšanu un kopā ar vēsturniekiem un juristiem precizēt šobrīd neskaidros likumprojekta jautājumus, vienlaikus saglabājot grozījumu mērķi – atjaunot vēsturisko taisnīgumu,” pēc komisijas sēdes sacīja I.Laizāne.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta trīs lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde