Saeima atbalsta likumu Rīgas Latviešu biedrības nama atbalstam

(27.09.2018.)
Galerija

Saeima ceturtdien, 27.septembrī, lēma trešajā – galīgajā - lasījumā atbalstīt jaunu likumu Rīgas Latviešu biedrības nama atbalstam. 

“Rīgas Latviešu biedrības nams ir nozīmīgs tautas nacionālās pašapziņas simbols, kas saistīts ar Latvijas valsts veidošanos. Novērtējot biedrības nama vēsturisko nozīmi, svarīgi arī likumā nostiprināt atbalstu tā turpmākai attīstībai, kas ir jo īpaši būtiski valsts simtgadē,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs. 

Likuma mērķis ir veicināt Rīgas Latviešu biedrības nama saglabāšanu un attīstību, kā arī reglamentēt tā uzturēšanu un izmantošanu. 

Likumā nostiprināts, ka Rīgas Latviešu biedrības nams, kas atrodas Merķeļa ielā 13, ir Rīgas Latviešu biedrības īpašums un biedrība ir atbildīga par tā uzturēšanu un izmantošanu. Lai garantētu biedrības nama saglabāšanu, likumā paredzēts, ka Rīgas Latviešu biedrības darbības izbeigšanas gadījumā nams pāries valsts īpašumā. 

Rīgas Latviešu biedrība ir viena no senākajām latviešu kultūras organizācijām, un tā dibināta 1868.gadā. Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, Rīgas Latviešu biedrībai ir vēsturiska nozīme kā vienai no Latvijas nacionālās neatkarības veidošanās pirmssācējai. Līdz Latvijas valsts izveidošanai 1918.gadā, Rīgas Latviešu biedrība bija latviešu tautas nacionālās kustības, kultūras un zinātnes šūpulis, vienojošais centrs. 

Komisijas virzītajā likumā uzskaitīti arī biedrības nama izmantošanas mērķi, kā arī uzturēšanas un attīstības finansēšanas avoti. Autori norādījuši, ka likums padarīs vieglāku finanšu piesaisti biedrības nama kā valsts nozīmes kultūras un arhitektūras un tajā esošo valsts nozīmes kultūras, mākslas pieminekļu izpētei, restaurācijai un atjaunošanai. 

Jaunajā likumā teikts, ka biedrības nama uzturēšanu finansē Rīgas Latviešu biedrība. Tāpat tajā paredzēts, ka valsts no 2021.gada piedalās biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas, tostarp šo darbu veikšanai nepieciešamo speciālistu apmācību finansēšanā atbilstoši gadskārtējā valsts budžeta likumā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem un saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu biedrības nama atjaunošanas, izpētes, konservācijas un restaurācijas programmu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem