Lolita Čigāne: Latvijas zinātnei jāizmanto programmas “Apvārsnis Eiropa” sniegtās iespējas

(26.09.2018.)

Latvijai ir būtiski piesaistīt pēc iespējas lielāku finansējumu zinātnei, un jaunā Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovāciju pamatprogramma “Apvārsnis Eiropa” ir nozīmīgs atspēriena punkts un augsne veiksmīgu projektu attīstībai, trešdien, 26.septembrī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne.

“Jaunā programma “Apvārsnis Eiropa” ir ļoti svarīgs balsts nākamajam periodam. Paredzams, ka samazināsies Latvijai pieejamais kohēzijas finansējums, tādēļ īpaši svarīgi būs piesaistīt papildu finansējumu no šāda veida horizontālajām programmām, kāda ir “Apvārsnis Eiropa”. Mums jādara viss iespējamais, lai saņemtu pēc iespējas lielāku finansējumu un mums būtu veiksmīgas zinātnieku komandas,” sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

“Apvārsnis Eiropa” – pētniecības un inovāciju ietvarprogramma 2021.-2027.gadam – sekos programmai “Apvārsnis 2020”. Kā sēdē deputātiem akcentēja Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs, programma “Apvārsnis 2020” veicinājusi Eiropas līmeņa konkurenci, turklāt jautājumā par finansējuma piesaisti programmas ietvaros Latvijas rezultāti vērtējami pozitīvi, proti, nedaudz virs vidējā.

L.Čigāne atzinīgi vērtēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pēdējo gadu darbu šajā jomā, taču vienlaikus aicināja neatslābt un aktīvi turpināt darīt visu iespējamo, lai veicinātu zinātnes attīstību Latvijā.

Eiropas Komisijas piedāvātā programma “Apvārsnis Eiropa” pozicionēta kā līdz šim vērienīgākā pētniecības un inovācijas programma. Latvija kopumā atzinīgi vērtē piedāvājumu programmai, vienlaikus uzsverot, ka īpaša loma jāvelta tieši inovāciju plaisas mazināšanai starp jaunajām (ES-13) un vecajām (ES-15) ES dalībvalstīm, lēma Eiropas lietu komisija.

Kā akcentēja deputāti, būtiski attīstīt instrumentus, kas mazinātu plaisu starp vecajām un jaunajām ES dalībvalstīm, turklāt tādējādi stiprinātu arī visu Eiropas pētniecības telpu.

Trešdien sēdē Eiropas lietu komisija uzklausīja IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par 28.septembrī ES Konkurētspējas ministru padomes sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem, kā arī atbalstīja Latvijas pozīciju par “Apvārsnis Eiropa” izveidi un dalības rezultātu izplatīšanas noteikumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā