Cilvēktiesību komisija: darbs pie grozījumiem Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas likumā ir jāturpina

(25.09.2018.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 25.septembrī, pirmajam lasījumam Saeimā atbalstīja grozījumus Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) likumā, kas paredz papildināt likumu ar preambulu par LELB darbības nepārtrauktību Latvijā.

Paredzēts, ka preambula noteiks, ka LELB izveidojusies luteriskās reformācijas kustības laikā 16.gadsimtā, darbu sākusi pirms Latvijas dibināšanas un nepārtraukti darbojusies arī okupācijas laikā. Tāpat ar likumprojektu iecerēts regulēt baznīcas un valsts attiecības, kā arī noteikt vairākas citas izmaiņas.

Iepriekš komisijas sēdēs pretrunīgus viedokļus par iecerētajiem likuma grozījumiem pauda LELB un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ārpus Latvijas pārstāvji, tāpēc komisija rosināja veidot darba grupu, lai meklētu kopsaucēju nepieciešamajiem likuma grozījumiem.

“Šobrīd gan baznīcu virsvalžu sarunās, gan darba grupas darba rezultātā ir iezīmējušies konkrēti priekšlikumi par nepieciešamajiem uzlabojumiem likumprojekta un preambulas tekstā. Komisijas deputātu vairākums uzskata, ka likumprojekts ir jāvirza tālāk, to pilnveidojot starp lasījumiem,” pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta trīs lasījumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt