Saeima atbalsta iespēju ārpus kārtas vērtēt tiesnešu profesionalitāti

(06.09.2018.)

Saeima ceturtdien, 6.septembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektus, kas paredz iespēju disciplinārlietas ietvaros nosūtīt tiesnesi uz ārpuskārtas novērtēšanu, ja ir radušās šaubas par tiesneša profesionalitāti. To paredz grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā un saistītajā likumā “Par tiesu varu”. 

Likuma grozījumi noteic, ka tiesnešu discplinārkolēģijai būs tiesības nosūtīt tiesnesi uz profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu. Tas būs ātrs un efektīvs veids, kā izvērtēt tiesneša profesionālās zināšanas, prasmes un kompetences ārpus kārtējās tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas, teikts likumprojekta anotācijā. Līdz šim tiesnešu profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu veica, lemjot par tiesneša pārcelšanu vai aizstāšanu. 

Disciplinārkolēģija varēs noteikt tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu ne tikai uzliekot disciplinārsodu, bet arī izbeidzot disciplinārlietu, tajā skaitā gadījumā, ja notecējis termiņš saukšanai pie disciplinārās atbildības, kā arī gadījumā, kad Tiesnešu disciplinārkolēģija ir aprobežojusies ar lietas izskatīšanu, neuzliekot disciplinārsodu. 

Ar likuma grozījumiem mainīts tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvs, nosakot, ka tās sastāvā ir Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta tiesnesis, Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnesis, Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta tiesnesis, Administratīvās apgabaltiesas tiesnesis, apgabaltiesas civillietu kolēģijas tiesnesis, apgabaltiesas krimināllietu kolēģijas tiesnesis, Administratīvās rajona tiesas tiesnesis un divi rajona (pilsētu) tiesneši, no kuriem viens ir specializējies civillietu izskatīšanā, bet otrs – krimināllietu izskatīšanā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt