Ināra Mūrniece: uzticība savai valstij - ikviena sirdsapziņas jautājums

(23.08.2018.)
Galerija

“Uzticība savai valstij, iestāšanās par tautas brīvību ir katra pilsoņa sirdsapziņas jautājums,” ceturtdien, 23.augustā, Cēsīs sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, atklājot pastāvīgo ekspozīciju “Sirdsapziņas ugunskurs”.

Kā akcentēja I.Mūrniece, ar šo izstādi tiek godāti tie Cēsu apriņķa iedzīvotāji, kas pretojās okupāciju varām, kas tika politiski represēti – ieslodzīti padomju lēģeros un vācu koncentrācijas nometnēs - un kas ziedoja savas dzīvības.

“Viņu sirdsapziņa neļāva nodot Latvijas valsts vērtības, uzturot tās dzīvas pat visdrūmākajos gados. Viņi ir pelnījuši, lai viņu vārdi un dzīvesstāsti būtu zināmi nākamajām paaudzēm,” sacīja I.Mūrniece.

Sirdsapziņa palīdz mums ievērot morāles orientierus. Tā liek mums iestāties par saviem tuvākajiem, nenodot savējos, aizstāvēt vājākos un saglabāt cilvēcību, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece akcentēja, ka ekspozīcija tiek atklāta vēsturiskā dienā – 23.augustā -, kad pirms 79 gadiem divi noziedzīgi režīmi un toreizējie sabiedrotie – staļiniskā Padomju Savienība un hitleriskā Vācija – slepeni sadalīja Eiropu savā starpā. Savukārt pirms 29 gadiem trīs Baltijas valstu tautām, sadodoties rokās Baltijas ceļā, izdevās visai pasaulei atgādināt par noziedzīgo Molotova-Ribentropa paktu un tā sekām.

Mēs spējām pārvarēt netaisno sadalījumu, kas Latviju pusgadsimtu turēja aiz “dzelzs priekškara”, sacīja I.Mūrniece un uzsvēra, ka Latvijas vēsture ir būtiska Eiropas vēstures sastāvdaļa.

Ekspozīcija, kas atrodas Pils ielas 12 pagalmā Cēsīs, vēsta par kādreizējā Cēsu apriņķu iedzīvotāju pretošanos nacistu un komunistu okupācijām no 1940. līdz 1957.gadam.

I.Mūrniece pasākumā piedalījās pēc Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības ielūguma.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157697357710112
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā